Senátor Balatka: Není dobré posuzovat kvalitu života pouze podle HDP na hlavu

18.05.2022 17:51

Projev na 25. schůzi Senátu 18. května 2022 – Sdělení Komise Evropskému parlamentu, Radě, Evropskému hospodářskému a sociálnímu výboru a Výboru regionů k osmé zprávě o soudržnosti: Soudržnost v Evropě do roku 2050

Senátor Balatka: Není dobré posuzovat kvalitu života pouze podle HDP na hlavu
Foto: miroslavbalatka.cz
Popisek: Miroslav Balatka

Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové,

já bych se možná pokusil trošičku vrátit debatu zpátky ke kohezi v ČR a k tomu, co je tady vlastně dneska na programu. A možná bych ze začátku zareagoval na slova tady pana ministra, že není vlastně dobré posuzovat kvalitu života pouze podle HDP na hlavu. Je to jistě pravda a kvalita života souvisí i s jinými věcmi.

Nicméně co se týká konkrétně toho severozápadu, já moc děkuji panu předsedovi, prostřednictvím pana předsedajícího, za otevření tohoto tématu, tak co se týká severozápadu, tak tam, řekl bych, tento region, ze kterého já pocházím, žiji tam velmi rád, právě proto jsem i tady, protože chci za tento region tady trošku ztratit slovo a dostat některé věci na pravou míru, které tady zazněly, tak je vlastně to, že kromě velmi nízkého HDP na hlavu je tam samozřejmě velmi špatná situace, můžete se podívat na mapu exekucí, na současný stav úrovně základního školství, teď je velmi čerstvá mapa základního školství, mapa vzdělanosti, je tam největší koncentrace vyloučených lokalit, velký problém s dluhovým byznysem a s obchodem s chudobou. To znamená, to jsou také věci, které ovlivňují kvalitu života lidí.

Neříkám, že se tam žije nějak extrémně špatně, ale ve srovnání se zbytkem republiky opravdu máme co vylepšovat. Myslím si, že je spousta oblastí, ve kterých ta situace není dobrá, které jsem tady jmenoval. Jenom k tomu HDP na hlavu, i ty regiony nebo rozdělení regionů, kterým Evropa jako taková dává určitou výši příspěvků, tak je právě podle HDP na hlavu rozdělena. To znamená, samozřejmě je to pouze jeden pohled přes tu ekonomiku, ale on taky vypovídá o jiných věcech, které v té oblasti souvisí. To znamená, že i to rozdělení na ty méně rozvinuté, přechodové a více rozvinuté, tak je právě přes HDP na hlavu. Jenom řeknu, asi víte, že pruh hranice je 75 procent, severozápad je na úrovni asi 63, to znamená, nejsme někde těsně okolo té hranice 65, ale jsme na úrovni 63, což je více než 10 procent pod průměrem ČR.

Anketa

Jste ochotni alespoň částečně omezit topení, ježdění autem či užívání klimatizace, abyste pomohli Ukrajině proti Putinovi?

2%
97%
hlasovalo: 35900 lidí

Pak bych tady zmínil ještě další věci, které tady zazněly. Onen JTF, ten fond pro spravedlivou transformaci, máte samozřejmě pravdu, že je směřován do těch regionů, o kterých tady mluvíme, je to severozápad a je to Moravskoslezský kraj. Ale právě kromě těch problémů, které tady zmiňuji, tak ještě kromě toho tam bude docházet k transformaci průmyslu. To znamená, to je věc, která je navíc, kromě té rozdílné úrovně těch regionů, tak ta transformace a odchod od fosilního průmyslu je problém, který je ještě k těm všem navíc. To znamená, určitě je dobré, a jsem velmi rád, že tento fond existuje, myslím si, že jeho zacílení je správné, ale nemíchejme to, prosím, s kohezí. Myslím si, že to nejsou věci, které s tím souvisí, protože ty souvisí s transformací průmyslu, ne s úrovní regionů, až tak úplně přímo to jsou peníze vyčleněné na tuto oblast.

Další věc, také tady zazněla, okolo nízké absorpční kapacity našich krajů, myslím si, že severozápad je na tom opět velmi špatně, zase jsme u toho, podle čeho posuzovat kvalitu nebo úroveň toho regionu jako takového, souhlasím, máte naprostou pravdu. Ale ty důvody, to, že ta absorpční kapacita není, to je součást toho problému, protože nemáme kvalifikované lidi, kteří by byli připraveni a ochotni... Tam chybí ta kapacita, kapacita vzdělaných lidí, kteří by byli schopni tyto projekty připravit a nějakým způsobem vlastně ten region pozvednout. To znamená, pojďme se, a byl bych tomu velmi rád, na našem podvýboru, kdybychom se mohli sejít a pobavit se o tom, jakým způsobem tento deficit, řekl bych, lidský, lidského kapitálu je možno nahradit, protože tomu regionu je potřeba pomoct. Jak tady pravil pan předseda, tak oni stále padají. Ten trend opravdu není dobrý. Myslím si, že je potřeba ho zastavit. Teď máme, řekl bych, jednu z posledních šancí tam napnout, třeba ty kohezní peníze.

Potvrzuji tady to, co říkal pan předseda, co se týká dofinancovávání. Je to velice smutné, přestože Evropa dává našim regionům nebo těm méně rozvinutým regionům, které splňují ty požadavky, jsou pod těmi 75 procenty, tak dává určitou úroveň, to znamená 85 procent spoluúčasti jednotlivých typů projektů ze státního rozpočtu, a to už je politika, která jde od minulé vlády Andreje Babiše, tak tam dochází k tomu, že z národních peněz se dorovnávají a dofinancovávají rozdíly, o které dostává méně rozvinutý region, to znamená, ten princip koheze, který je zakotven v tom samotném rozdělení na tyto tři typy regionů, v té výši pomoci, tak je vlastně tímto naprosto popřen, dochází k tomu, že z národních peněz jsou více podporovány regiony, které jsou na tom lépe, což je podle mého názoru naprostý paradox. Musím přiznat, že když jsme probírali novelu horního zákona v VHZD, tak i sám, byl tam samozřejmě přítomen i člen nebo zástupce ministerstva financí, tak i ten sám říkal, že to chápe, že opravdu tyto věci, to znamená to dofinancovávání státního rozpočtu, je prostě velmi špatně. Mě to velmi překvapilo. Já jsem myslel, že se bude bít za ministerstvo financí, ale nebylo tomu tak.

To je asi za moji stranu všechno. Jak tady bylo zmíněno, byl bych rád, kdybychom na nějakém příštím setkání mohli pana ministra přivítat, on bohužel nemohl, tak ho zastoupil náměstek, ale myslím si, že by bylo lepší, kdyby k nám přišel osobně.

Moc děkuji a přeji hezký den.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Paroubek (ČSSD): Šmardova SOCDEM na cestě podrazů

15:41 Paroubek (ČSSD): Šmardova SOCDEM na cestě podrazů

Od časů B. Sobotky, jehož je Šmarda věrným přítelem a učedníkem, strana Lidového domu nastoupila pod…