Senátor Balatka: Novela energetického zákona, která umožňuje zastropování cen energií

28.11.2022 21:33 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k práci v Senátu.

Senátor Balatka: Novela energetického zákona, která umožňuje zastropování cen energií
Foto: miroslavbalatka.cz
Popisek: Miroslav Balatka

Novela energetického zákona, která umožňuje zastropování cen energií, a dočasná daň z neočekávaných zisků, ze které se bude zastropování financovat, byly schváleny Senátem.

Rád bych se ještě vrátil ke schůzi Senátu minulý týden. Týkala se velmi podstatných a diskutovaných záležitostí, které se promítnou do života všech našich obyvatel. Česká republika musí reagovat na aktuální situaci v cenách energií a zmírnit dopady současných vysokých cen na obyvatele, instituce a firmy. Putin nevede energetickou válku proti civilnímu obyvatelstvu jenom ničením transformátorů a rozvodné sítě na Ukrajině, ale ceny energií používá jako zbraň proti evropským státům a jejich občanům. Rozkolísání trhu s energetickými surovinami bylo a je jedním z dalších cílů ruských aktivit. Negativní dopady této energetické krize mají zmenšit ochotu států vojensky pomáhat Ukrajině na frontě a oslabením napadeného státu tak pomoci Ruské federaci dosáhnout svých vojenských cílů. Evropa a jednotlivé státy na tuto věc reagují. Nebýt Putina a ruské agrese, nemuseli bychom tuto a spoustu dalších záležitostí řešit. Mohli bychom se věnovat jiným a lepším věcem...

No nic, to je jenom takové povzdechnutí...

Na pořadu schůze Senátu, která začala ve čtvrtek minulý týden a bude pokračovat 1. 12. 2022, jsme měli pouze dva body, které nejvíce spěchají a které pomáhají řešit současnou situaci s cenami energií. Byla to novela energetického zákona kvůli zastropování cen elektřiny a plynu, a také daňový balíček. Ten obsahuje kromě velmi potřebných a užitečných daňových úprav, které neprávem v celospolečenské debatě zapadly, také hojně diskutovanou daň z neočekávaných zisků - tzv windfall tax. Ta bude zdaňovat nadměrně ziskové společnosti, které na současné situaci neočekávaně profitují - zdaňuje společnosti oblasti výroby a obchodu s energiemi, bankovnictví, petrolejářství a těžby a zpracování fosilních paliv. Výnos z této daně bude použit výhradně k pokrytí nákladů na zastropování cen energií. Poprvé se princip windfall tax objevil ve Velké Británii, kdy ho zavedla Margaret Thatcherová. Více souhrnných informací této části novely naleznete například ZDE.

A zde je pořad čtvrteční schůze:

Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (energetický zákon), ve znění pozdějších předpisů senátní tisk č. 12 - schválen.

Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony /senátní tisk č. 8/ - schválen.

Konec hlášení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

12:12 Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pokusům mobilních operátorů zasahovat do politiky