Senátor Balatka: Proč až teď, pane Středulo?

27.11.2023 19:02 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke stávce.

Senátor Balatka: Proč až teď, pane Středulo?
Foto: miroslavbalatka.cz
Popisek: Miroslav Balatka

70% škol dnes stávkuje. Rozpočet na školství vzroste v roce 2024 o 8 miliard Kč. A to i přes velmi žalostný stav státního rozpočtu, který se zděděným a vysokým tempem zadlužování hrne do průšvihu, kdy jenom na zaplacení úroků státního dluhu vynaložíme 100 miliard Kč (!). Dlouhodobě velmi nízko nastavené platy kuchařek, školníků a dalších nepedagogických pracovníků škol jsou problém, o kterém ministerstvo školství stále jedná. Vláda se snaží v souladu se svým předvolebním slibem snížit státní dluh a tempo zadlužování Ozdravným balíčkem. Ke stávce ve školství se najednou nalepila také ČMKOS zastoupená Josefem Středulou a burcuje zaměstnance k vyjádření nespokojenosti vůči vládě jako takové, ne kvůli žalostně nízkým platům školníků a školních kuchařek, ale kvůli tolik potřebné reformě důchodů, která byla ale představena už letos na jaře. Proč až teď? To samozřejmě vítá opozice vedená expremiérem Andrejem Babišem, který je spoluzodpovědný za současný stav státních financí a dluhu a spolu s odbory nadává vládě, která chce tyto jím zaviněné problémy řešit a říká, že stávkovat by měli všichni. Stávkují ve Škoda Auto, kde jsou dlouhodobě platy výrazně nadprůměrné. Ministr školství Bek, který navýšení rozpočtu školství o 8 miliard vyjednal a zajistil učitelům platy na zákonné úrovni 130% průměrné mzdy se omlouvá rodičům za komplikace, která jim stávka učitelů způsobí. Média vedená zoufalou touhou po vysokých počtech prokliků volí co nejkontroverznější nadpisy článků, aby přilákaly čtenáře, ale většinou je spíš jenom naštvou a radikalizují. Ministři nejsou neomylní supermani, dělají chyby. Ale nejsou to chyby fatální, které by vedly zemi do rozkladu a současnou nelehkou situaci stát zvládá a snaží se věci řešit, jdou i do nepopulárních, ale naprosto nutných reforem. V souladu s tím, co slíbili voličům. To nic nemění na tom, že to v mnozí z nás vnímají jako apokalypsu. Spíš to ale připomíná absurdní drama.

Ať už bude finále dnešního dne jakékoli, přeji školníkům, školním kuchařkám a dalším nepedagogickým pracovníkům důstojné ohodnocení. Možná k tomu dnešní události pomohou. Jenom abychom s vaničkou nevylili i dítě.

P. S. Kdo dnes řeší, že v Pardubicích minulý týden zatýkali vysoké funkcionáře ANO?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Už i Evropský účetní dvůr varuje před dopady Green Dealu

15:06 Okamura (SPD): Už i Evropský účetní dvůr varuje před dopady Green Dealu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke Green Dealu.