Senátor Bazala: Máme uhlí, máme jádro, máme plyn, tak proč to děláme?

11.01.2023 21:27

Projev na 5. schůzi Senátu 11. ledna 2023 k energetickému zákonu

Senátor Bazala:  Máme uhlí, máme jádro, máme plyn, tak proč to děláme?
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Josef Bazala

Vážená paní předsedající, vážený pane ministře, kolegyně, kolegové,

já jsem nad tím přemýšlel jen v tom duchu, proč se vydáváme v energetice cestou dekarbonizace, obnovitelných zdrojů, proč to vůbec děláme? A možná je to trošku odpověď tady na paní kolegyni, která říkala: „Vždyť všechno máme.“ Máme uhlí, máme jádro, máme plyn, tak proč to řešíme, proč to děláme? Já si myslím, že to děláme především proto, že podle vědeckých poznatků má lidstvo 20 let k tomu, aby se svojí energií něco udělalo. Už máme strašně málo času. A proto tady „řešíme“ tyto záležitosti včetně toho, co říkal náš předseda VUZP, že peníze už rozdáváme. A já na to jen dodávám, zkusme neudělat tu chybu, kterou jsme udělali před těmi 15, 20 roky. Dejme si na to z mého pohledu velký pozor.

A teď jen „ze své“ soukromé záležitosti, protože my tady připravujeme naše spoluobčany k tomu, jak se mají připravit na obnovitelné zdroje, jak si mají nachystat finanční prostředky, jak je všichni připojí atd. A já na to upozorňuji, protože jsme tady skutečně 10 let zaspali, Evropa šla dál, už je daleko více postavena na obnovitelných zdrojích. A ve svém okolí se na to lidé skutečně vyptávají, jakým způsobem si mohou pořídit fotovoltaické elektrárny. A také statistika, myslím, že to běželo v České televizi, kolikanásobně přibylo fotovoltaických elektráren za rok 2022, aniž bychom do toho zásadně zasáhli včetně tohoto zákona. Kolik lidí si dokázalo pořídit, a já chci říct, to jsou jen oficiální připojení, které „distributoři“ již připojili. Je spousta čekajících včetně mě, kteří čekáme už 1,5 roku na to, abychom mohli být připojeni.

A protože jsem tam někde z prostoru jižní Moravy, východní Moravy, kde ten problém distributorů s připojením je velký... Mám pro to pochopení, ale ti lidé, kteří si na to připravují finanční prostředky, vyřizují půjčky apod., pak budou čekat dva roky na připojení, kdy to budou mít na střeše, tak na to bych chtěl velmi upozornit.

Ještě si myslím, ale věřím, že za to nemůže ministerstvo průmyslu a obchodu, když připravovalo tento zákon, dokonce bych vás, pane ministře, a vaše pracovníky a kolegy chtěl spíš pochválit za to, jak jste to připravili, spíš šlo o to, že tím pozměňovacím návrhem se to dostalo úplně někam jinam. Minimálně to měl probírat náš výbor VUZP. Samozřejmě společně s doprovodným usnesením. Hlásím, že jsem připraven tento zákon podpořit.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…