Senátor Canov: Navrhovatelé zvolili nevhodné řešení prodloužení období

18.05.2022 14:15

Projev na 25. schůzi Senátu 18. května 2022 k zákonu o podporovaných zdrojích energie

Senátor Canov: Navrhovatelé zvolili nevhodné řešení prodloužení období
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Chrastavy Michael Canov (SLK)

Vážený pane předsedo, a předsedající zároveň, vážený pane poslanče, vážené kolegyně, kolegové.

K tomuto zákonu je asi nejlepší citovat naši legislativu k těm nedostatkům. On už se tedy o tom zmiňoval pan navrhovatel, že tam není všechno úplně tak ideální. Tak já cituji naši legislativu:

„Navrhovatelé zvolili nevhodné řešení prodloužení období, po které lze dokládat splnění kritérií udržitelnosti a úspor emisí skleníkových plynů, a to změnou přechodných ustanovení v části druhé novely č. 382. Namísto toho, aby bylo přechodné ustanovení obsaženo v části první, nyní přiložena k návrhu zákona jako samostatný článek 2. Navrhovateli zvolenou technikou se totiž přechodné období nebude vztahovat k nově navrhované úpravě, ale toliko na změny provedené novelou č. 382. V důsledku toho nebude dosaženo záměru navrhovatele a možnost dokládat splnění kritérií udržitelnosti a úspor emisí skleníkových plynů... Čestným prohlášením,“ stop.

Anketa

Jste ochotni alespoň částečně omezit topení, ježdění autem či užívání klimatizace, abyste pomohli Ukrajině proti Putinovi?

2%
97%
hlasovalo: 35900 lidí

Jo: „... skleníkových plynů čestným prohlášením se nebude vztahovat na nově rozšířené subjekty.“ A ještě poznámka od legislativy – návrh trpí i některými legislativně- technickými nedostatky, včetně chyby v názvu zákona.

Já bych jenom, vzhledem k té důležitosti zákona a vzhledem k tomu, že předkladatelům, navrhovatelům vlastně tento nedostatek zásadně nevadí, tak se nakonec ústavně-právní výbor rozhodl podpořit ten návrh, co přišel ze sněmovny ke schválení. Nicméně myslím, že to nemění nic na tom, že v souvislosti s tím novým zákonem, že by si tedy sněmovna měla dávat pozor hlavně na ty devadesátky, aby se tam takovéto chyby neobjevovaly. Ale tedy konstatuji, že tedy usnesení ústavně-právního výboru je, že doporučuje Senátu Parlamentu České republiky projednávaný návrh zákona schválit ve znění postoupeném Poslaneckou sněmovnou.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

7:17 Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nové ekonomické legislativě Evropské unie