Senátor Canov: Očekával jsem návrh, který Národní sportovní agenturu ruší

25.01.2023 19:21

Projev na 6. schůzi Senátu 25. ledna 2023 k zákonu o podpoře sportu

Senátor Canov: Očekával jsem návrh, který Národní sportovní agenturu ruší
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Chrastavy Michael Canov (SLK)

Vážený pane poslanče, vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové.

U novely tohoto zákona prostě nešlo vzpomenout na to, co se dělo v roce 2019, když vznikla nezávislá sportovní agentura.

Cituji z naší legislativy: Už v prvních měsících fungování NSA se až s podivuhodnou přesností začaly naplňovat předpovědi senátorů odmítajících vznik NSA. Mediálně známé kauzy chyb v hospodaření NSA, pozdního vyhlašování a vyhodnocení dotačních výzev či prodlení v plnění úkolů vyplývajících z působnosti NSA a tak dále...

Jako zpravodaj jsem se zamyslel, proč je tady vůbec ta novela daná. Tehdy, když byl ten vznik projednáván v Senátu, té Národní sportovní agentury, Milan Hnilička tady dostal sodu, jakou, myslím, nezažil v celé své sportovní kariéře. Opravdu tedy nemilosrdnou. Až na výjimky jsme byli jako Senát pro zamítnutí. Sněmovna nás přehlasovala hlasy tehdy vládnoucího ANO, provládních stran, plus KDU-ČSL, plus poslanec Volný a Nekudová, 102 hlasy. Bylo potřeba 101 hlasů.

Anketa

Kdo víc rozděluje společnost?

hlasovalo: 42139 lidí

Ostře proti byli kromě KDU-ČSL, ta tedy byla pro, ostře proti tomu zákonu na vznik agentury – ODS, Piráti, TOP 09, STAN, téměř jednomyslně proti, několik málo se zdrželo. Z ministrů vlády dva nehlasovali, nebyli asi přítomni, jeden se zdržel, Baxa, osm ministrů bylo proti přijetí tohoto zákona, myslím dnešních ministrů, jako v řadách koalice, v čele s dnešním panem premiérem.

Proto jsem očekával, že přijde do Senátu jednou návrh, který ruší Národní sportovní agenturu a vrací to pod MŠMT. Ale vysvětlil pan předkladatel, že to vláda zamítla. Takže jsme museli pracovat v ÚPV s tím, co přišlo. To znamená, že se aspoň odstraní některé vady, které v té Národní sportovní agentuře jsou. Uvítal jsem, že je tam oblast školního vysokoškolského sportu a že se vyjímá z působnosti NSA.

My jsme hlasovali v ÚPV a odhlasovali jsme schválení tohoto tisku, tedy ve znění, které přišlo ze sněmovny, nicméně, snad se na mě kolegové z výboru nebudou zlobit, že nemám ani nic proti tomu pozměňovacímu návrhu, který se objevil v dalším výboru, ani pozměňovacímu návrhu, který zřejmě bude předkládat kolega Vilímec.

Ještě jednou, ÚPV doporučuje Senátu projednávaný návrh zákona schválit ve znění postoupeném Poslaneckou sněmovnou.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Canov: Nejčernější den v historii Senátu

20:07 Senátor Canov: Nejčernější den v historii Senátu

Nevídaný skandál ve věci návrhu novely Občanského zákoníku (známé pod názvem „Manželství pro všechny…