Senátor Canov: Vláda v rozporu s ústavou určuje odměny samosprávám

30.11.2023 13:09 | Zprávy

Projev na 19. schůzi Senátu 30. listopadu 2023 k zákonům o obcích, krajích a hlavním městě Praze

Senátor Canov: Vláda v rozporu s ústavou určuje odměny samosprávám
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Chrastavy Michael Canov (SLK)

Vážený pane ministře, vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové.

Za novelou tohoto zákona, jejím gros, stojí jeden z největších úspěchů Senátu v poslední době. Desítky let byli vystaveni zastupitelé obcí a zastupitelé krajů libovůli vlády. Jestli vláda nějak upraví tabulkové platy, které předtím určovala svým nařízením. Ne vždy se tomu tak stalo. Vrchol asi nastal na koncích roku 2020 a 2021, kdy na příští rok se vláda na představitele samospráv lidově řečeno vykašlala.

Na základě této skutečnosti jsme se zamysleli nad tím, jak to funguje, a dospěli jsme k tomu, že celý ten systém je protiústavní, že vláda v rozporu s ústavou určuje odměny samosprávám, přestože ty si je platí ze svých vlastních rozpočtů. A tak podala skupina senátorů ústavní stížnost. Bylo to v srpnu roku 2022, v loňském roce. Tuto ústavní stížnost podalo 24 senátorů: Jiří Vosecký, Petr Štěpánek, Jan Sobotka, Jiří Růžička, Miroslav Plevný, Marek Ošťádal, Pavel Kárník, Václav Chaloupek, Petr Holeček, Hana Žáková, Leopold Sulovský, David Smoljak, Zbyněk Linhart, Karel Zitterbart, Helena Pešatová, Ivo Trešl, Lumír Aschenbrenner, Pavel Karpíšek, Tomáš Třetina, Jitka Chalánková, Jaroslav Zeman, Jaroslav Větrovský a Miroslav Adámek.

Tato ústavní stížnost, tento podnět byl úspěšný. V květnu letošního roku rozhodl Ústavní soud tak, že skutečně nemá vláda právo určovat odměny členů zastupitelstev, a zrušil tam příslušné pasáže, s tím, že vyzval zákonodárné sbory, aby do konce roku přijaly řešení, které bude toto řešit. To je právě v novele tohoto zákona.

Čeká na schválení tohoto zákona více než 60 tisíc představitelů samospráv. V případě ovšem, že nenabude tento návrh zákona účinnosti ještě v letošním roce, dojde k tomu, že vlastně budou představitelé samospráv od ledna zcela bez jakýchkoli odměn. Tento stav by měl trvat v tom případě až do pololetí, než bude moct nabýt účinnosti, když se to nestihne, tento zákon.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Důrazně doporučujeme očkování proti chřipce a covidu

21:03 Ministr Válek: Důrazně doporučujeme očkování proti chřipce a covidu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k očkování.