Senátor Čunek: Každý z projektů je Čapí hnízdo

15.11.2018 16:16

Projev na 2. schůzi Senátu 15. 11. - Stanovisko k současné politické situaci.

Senátor Čunek: Každý z projektů je Čapí hnízdo
Foto: Daniela Černá
Popisek: Senátor Jiří Čunek

Pane předsedo, kolegyně, kolegové. Rád bych se prvně vyjádřil a vypořádal s jednou věcí, která mě tady trápí, včera jsem říkal, že máme z mého pohledu zbytečně moc místopředsedů, trvám na tom, je to vidět, pan předseda včera schůzi řídil celý den sám, vůbec to nikomu nevadilo, dneska ji řídí taky sám. A pak tady máme ještě přednostní práva, kdy u takto výsostně politické otázky, kde jsme nadáni všichni zhruba stejně, tak vystupují někteří přednostně, aby nám sdělili to, co mohli sdělit ti, kteří už byli řádně přihlášeni. Nad tím bychom se možná měli zamyslet.

Já zcela jistě ale teď zrovna nad tím nemusím žehrat, protože já zcela jistě neřeknu to, co říkali mí předřečníci.

V roce 2015 bylo zahájeno trestní stíhání 9 starostů Bruntálska, kteří byli nebo jsou tedy obviněni z toho, že neoprávněně pobírali odměny ve vodárnách. Já si myslím, že to není pravda, myslí si to oni, jejich právník, ale je to něco jiného. V roce 2018, v červnu, tedy v srpnu, bylo nařízeno... V červnu byli obžalováni. V roce 2018, tedy v srpnu tohoto roku, bylo nařízeno hlavní líčení na říjen, před volbami komunálními. Padni, komu padni. Holt ten soud, ten státní zástupce... Oni nevěděli, že jsou volby, to je úplná náhoda, samozřejmě. Je to 9 lidí, tak se budou vyšetřovat. Jak to dopadne, já nevím. Ale proč nebylo nařízeno to jednání klidně po volbách dva měsíce, nebo v meziobdobí, když je to od roku 2015, to nikdo z nás neví. Já to nevím taky. Jen tak jsem to uvedl, protože to je jedna kauza, kterou se začínám zabývat, protože se na mě obrátili.

Ta paralela vám je, proč to říkám, úplně jasná. Já vůbec nevím to, co tady říkal kolega Goláň, je to velmi smysluplné, to, co říkal, to stojí za zamyšlení, ale my tady neřešíme ani nevíme, co se stalo při privatizaci, jak to bylo s Agrofertem, když se budoval, a tak dále. Já mám svůj názor na tyto privatizační věci. Myslím si, že tam bylo všude tolik faulů proti především ČR a jejím zájmům, tedy finančním a podobně, ale to je pryč. Teď řešíme něco jiného. Teď řešíme to, že před volbami, dva měsíce, tuším, to bylo, náhle se policie vzbudí a požádá o vydání Andreje Babiše, Faltýnka, tedy tehdejších poslanců. Zase to musela být ohromná náhoda. Oni skutečně ti policisté zcela jistě, naprosto nezávisle konali, zrovna to tak přišlo na ten pořad, asi tak jako u těch starostů tady, před těmi volbami. Oni si vlastně ti policisté a státní zástupci, oni si určitě nevšimli, že ty volby jsou, až v poslední chvíli si všimli, že ten Babiš je vlastně poslanec a že budou muset tedy požádat o vydání.

To, co říkám, říkám na rozdíl od vás všech, kteří jste to viděli z druhé strany, já chápu vaše pohnutky, to znamená vyšetřovatelé, státní zástupci a podobně. Chápu to. Je to strašně těžká role, protože téměř vždycky jsou napadáni, obviňováni a tak dále. To chápu. Ale já bych se spíš zamyslel nad tím, jestli 30 let po revoluci vůbec takovéto případy s takovýmito náhodami máme trpět.

My se tady zaklínáme nějakou demokracií, ovšem ta demokracie přece předpokládá, že demokratické orgány, rozdělení moci, nikoho z vás tady nechci školit o těch třech pilířích nezávislých na sobě, samozřejmě, tak že budou fungovat. Odpovězte si každý, že fungují. Mně přijde i toto jednání a mnohé diskusní příspěvky vás, to už vůbec nemluvím o sněmovně, jako kdybyste přišli do úplně jiné země, kde se vůbec nezaobíráme tím, jak je možné, že obviní jednoho, druhého, ten odchází, protože to se tak dělá, ale v těch společnostech, o kterých mluvíme, tak tam se to tak neděje. Tam když někoho obviní, tak to už tedy většinou tak dopadne. Vždyť si vzpomeňte na francouzské prezidenty a tehdejší starosty Paříže a podobně. Tak tam ta podezření byla, to vždycky tedy už šlo opravdu o to, že se něco stalo, ne že se to potom táhne a prošetřuje mnoho let.

To, že... Mně to slunko ani osvícení, pane kolego, nevadí, to je v pořádku. Já to mám. Ale děkuji, samozřejmě, že jste si toho všiml.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Takže my vždycky řešíme to, že upadlo kolo, ale vůbec neřešíme to, že auto už má 50 let životnosti, že se tady něco stalo, že tady něco vlastně jsme nedořešili, protože nikdo z nás, nikdo téměř, samozřejmě, někdo může říct, že ano, ale kdo se v tom vyzná, kdo v tom je, tak že by věřil, že soud skutečně u nás, že všichni soudci spravedlivě soudí, státní zástupci postupují, jak mají, stejně tak policisté. To je velmi nedokonalý svět. Jak se ukázalo. A já vůbec tady nechci vzpomínat svou kauzu, děkuji tady panu kolegovi některému, který mluvil o tom, mně se nikdo neomluvil. V roce 2006 to začalo. Na začátku roku 2007, taková náhoda, až jsem vstoupil do politiky, až jsem se stal senátorem a vicepremiérem, tak se naráz ukázalo, že by tady mohla být nějaká kauza. Pak když se ukázalo, že peníze jsem nemohl vzít, že se dokázalo, že svědkyně nemluvila pravdu, tak se vytáhlo to, že mám sociální dávky, ano, byla to pravda, byla to pravda, já jsem tehdy také nemluvil pravdu, protože jsem řekl, že jsem žádné takové dávky pro nejchudší nebral. Pak se zjistilo, že pět let před mým vstupem do politiky jsem vzal 1800 korun dávek na bydlení, což bylo 46 korun měsíčně. Byl jsem zaměstnanec, nevěděl jsem to, bohužel jsem redaktorovi řekl, že jsem takové věci nebral. Stal jsem se lhářem. Vyšetřovali mě pro dávky. Pak se zjistilo, že nic takového se nestalo. U rodiny, která má čtyři děti, je tam porodné, a tak dále. Tehdy byly nárokovou částí také přídavky na děti. To se shrne, je z vás největší gauner, nikdo tady se nenašel, že by se vás zastal, ani ve sněmovně, protože on je to mainstream, protože se vytvoří film, já si myslím, že ti investigativní novináři, já jsem to viděl předevčírem v záznamu, odvedli úžasně investigativní práci, protože ten člověk, ten syn, on je tak slušný, že se jim omlouvá, že oni jeli tak daleko, on je nemohl přijmout, a tak s nimi mluví. To každý normální člověk je vyhodí a zavře dveře, protože ať si jezdí, kam chtějí, třeba čtyřikrát kolem světa. Ale dobře.

Ale jsem rád, že to tady neřešíme, tyto konkrétní věci. Ale jisté je, jak je možné, že se to stane, že dva měsíce před volbami takhle někoho obviní. Já vám můžu garantovat, určitě to umím, že si najdu lidi, já je znám, kteří pracovali na mém případu, na té druhé straně, koupíte si toho policistu, on obviní každého z vás... To není žádný problém. On to může udělat. A pořád se to děje. My nemáme v této republice žádný systém, který by rychle zareagoval, protože jak to rychle dáte do novin, o tom, že senátor, ministr, premiér... Že tady je nezávislost policie. Tak to tedy trvá hodně času, než se... Protože se všichni bojí to rychle vyřešit. Nikdo se nepostaví. Já se vám nedivím. Já na rozdíl od vás jsem prověřen dostatečně. Tři roky, v jednu chvíli 60 policistů. Všechny podpisy. Čtyři polonákladní automobily, které odjely z úřadu vsetínského s tím, co já jsem podepsal. To mám všechno za sebou. Takže já se tolik bát nemusím. Ale vy všichni ano, protože vy ani nevíte, nikdo z nás neví, co v historii 4, 5 let někdo může vytáhnout a považovat to za trestnou činnost, pak se zjistí, že to třeba trestná činnost není.

V tomto snu žijeme, neudělali jsme od té doby, kdy to začalo vicepremiérem Čunkem, pak to pokračovalo, to se divím kolegům z ODS, že využívají té opoziční role i tady v Senátu, vzpomeňte si na to. Premiér Topolánek řekne něco o gayích, pak se to spustí a odchází. Myslíte si, že ČR na tom vydělává, že premiéři a vicepremiéři se nestarají o to, aby bojovali za ČR, za ty miliardy, které máme dostat? Podle mě to je, samozřejmě, já nevěřím tomu, že by to dělaly zahraniční zpravodajské služby, ale je to ideální věc, jak rozkládat tu hloupou ČR, tedy s námi hloupými představiteli, kteří na to skáčou, vždycky tam dají, vždycky se objeví něco, zkuste pracovat, když jste obviněni... A pak děláte přehmaty, chyby, řeknete, co říct nechcete, protože jak to řekl tady pan kolega, v té době tedy vyšetřovatel, Láska, ano, on ten obviněný má právo i lhát, ale on lhát nechce. Jediný, kdo z toho vykličkoval, tak to byl ten, který by si po zásluze podle mě zasloužil ten trest. A to je náš pan kolega Kalousek, který jediný to pochopil, protože to taky řídil, řekl, nechte činit orgány v trestním řízení, já vám nic neřeknu. Nicméně, každý z nás, kdo je nevinný nebo si myslí, že je nevinný, tak vám bude vyprávět o té nevinnosti. A toho se každý chytí. Každý uděláme chybu. Takže každý uděláme chybu, že řekneme třeba, v té době se domníváme, že je to pravda, pak se to prověřuje ze všech stran, to, co se stalo před dvěma třemi lety, pak se zjistí, že je to zásadní lež, protože to nebylo ve čtvrtek, ale bylo to ve středu, a přitom o nic nejde a podobně.

My žijeme skutečně ve snovém světě, ale vůbec jsme se neposunuli tam, abychom ten svět napravili, protože všichni, kdo se domnívají na určitých místech, že by to měli napravovat, tak buď si to netroufnou, protože jsou v nějakém vyšetřování, tím myslím pana premiéra. Jak tady bylo řečeno, kdyby sem přišel ministr vnitra, to bylo řečeno, že nemůže říct nic, pak by ale musel přijít asi ministr spravedlnosti, protože ten pod sebou má státní žalobce, státní zástupce, ale ten taky nemůže říct nic, protože jde o živý spis, takže je dobře, že jste je nepozvali. A pak ta situace skutečně pro nás všechny je zajímavá, protože my už jsme volali po odstoupení tolika premiérů, ale ta základní věc, proč tedy to sdělení obvinění bylo před volbami, to nikdo ani nezodpovídá. A vlastně po tom bychom se měli pídit, proč to tak bylo, co to bylo za náhodu, jestli tedy skutečně jsou nezávislí policisté a státní zástupci, nebo nejsou. A druhá věc je, jestli to byl dotační podvod nebo nebyl. Já už jsem tady prohlásil několikrát, že nevím, u kolika projektů jsem stál, myslím, že tři miliardy to budou, každý z nich je Čapí hnízdo, každý z nich. Já jsem to na rozdíl od jiných nedělal pro sebe, dělal jsem to pro město, kraj, stát a podobně. Ale je to tak, že EU po vás něco chce a dá nějaké podmínky, vy se jim přizpůsobíte. A když to po pěti letech udržitelnosti uplyne, tak vás někdo může, ano, osočit z toho, že vy jste to sice pět let dodrželi, ty podmínky, ale pak už ne.

A my jsme nedostali tak jednoduchou odpověď. Přitom většina z nás je tu starostů, kteří dotace dělají. Byly dokonce kvůli tomu šetření, myslím normálním způsobem, kdy ministerstvo to zkoumá apod. a všechny ty ostatní orgány, které k tomu jsou určeny, a dokazuje se, jestli jsme to splnili, nesplnili. Já si myslím, že většina z nás jsme tady dost dobrých odborníků, že kdyby nám předložili ten postup v Čapím hnízdě, co se týká z pohledu dotace a z pohledu toho, co měli splnit, a z tohoto pohledu splnili – a nemluvme o morálce, ale o tom, zda to bylo pochybení, nebo nebylo, zda to byl trestný čin, nebo nebyl, tak si myslím, že bychom se v tom vyznali. Ale o to se nikdo nesnažil.

A moje odpověď je, že se o to nikdo nesnaží proto, že bychom náhodou mohli dojít k tomu, že začátek a zahájení té kauzy je vlastně nesmyslné. A když toho člověka uvedete do tohoto stavu, kdy stepuje a nervózní a dělá chyby, tak on se potom proviňuje jakoby navíc. Jestli je to v zájmu České republiky, o tom pochybuji a tvrdím, že není, protože tito lidé nemohou dobře pracovat.

Takže poslední věc. Je mezi námi jeden senátor, který na Krym jel. Ten by vám mohl říct, jak se tam dá dostat nebo ne, to já skutečně nevím. Já jsem tam nejel, ale někteří z nás tam cestovali, tak jak je to složité. To říkám spíš trochu s úsměvem. Takže zkusme přemýšlet jako horní komora o tom, jestli se máme vždycky přidat k tomu, že nám novináři ukáží směr naší politiky, a my tam máme běžet a podstupovat to. S tím, že každý z nás je rád, že se to tomu Babišovi stalo. Protože kdyby se to stalo nám, to by byla hrůza. Ale takhle to je někdo jiný, a tak se k tomu vždycky přidáme.

Ale já se pochopitelně nepřidám k tomuto usnesení, byť chápu, že je celkem mírné, bohužel jsem na klubu KDU, kde se o tom mělo mluvit, zřejmě nebyl. Takže já se k tomu zcela jistě nepřidávám, protože tam bych sdělil tento názor, který mám konzistentní mnoho let, jak mě mnozí znáte. A to je v tom, že primárně bychom se měli zabývat tím, aby se tohle jen tak normálně stát nemohlo žádnému zákonodárci. A poslední věc. Kdyby možná ti zákonodárci zažili rozum, i proti vůli Babiše ho nevydali a nechali se, ať se to šetří, až tím premiérem nebude, tak by to pro Českou republiku jistě bylo levnější. Vezměte si, kolik nás tady je, kolik je v dolní komoře lidí, tedy ve sněmovně, 281 lidí se zdržuje mnoho hodin tím, že řešíme pořád nějakou věc. Zabývá se tím kdo ví kdo. A hlavně vláda a premiér nemohou dost dobře nezávisle pracovat, i kdyby byl nevinný. A to jsem vám chtěl sdělit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

14:02 Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k lidem se zdravotním postižením v prvním stupni závi…