Senátor Čunek: Kdo pravidla nedodržuje, tak musí odejít

02.08.2021 17:28

Komentář na facebookovém profilu k Chánově a Vsetínu.

Senátor Čunek: Kdo pravidla nedodržuje, tak musí odejít
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Čunek

Mostecký Chánov jsem navštívil již několikrát. Teď jsem se vracel po několika letech a musím říct, že se v něm odvedl kus práce. Zmizely ty nejhorší vysoké paneláky bez oken, dveří a vlastně čehokoliv a vzniklo nové multifunkční centrum. V něm probíhají rekvalifikační kurzy, zájmové kroužky, ale také výuka prvního ročníku místního učiliště. Práci a praxi zde mohou najít i uchazeči z úřadu práce. Lidé, kteří zde s Romy pracují, odvádějí skvělou a namáhavou práci. Ta má podle mne bohužel dvě slabiny. Tou první je financování, kdy musí každý rok bojovat o každou korunu, aby vůbec měli na své výplaty a provoz tohoto centra. Druhou a podle mne zásadní slabinou je, že veškerá činnost probíhá na základě dobrovolnosti. Lidé, kteří čerpají od státu dávky, tak si musí plnit své povinnost, posílat děti do škol, uklízet společné prostory, hledat si práci. Tohle musí být zásadní změna ze strany vlády, jinak se nic nezmění!

V Chánově jsem si prošel domy, které by město ještě rádo zbouralo a místo nich mělo právě vzniknout bydlení po vzoru Vsetína. Někteří se do něj těšili, jiní byli proti. Zatím to ovšem vypadá, že bydlení nevznikne, protože nabídnutá cena je vyšší, než město očekávalo. Ovšem s ohledem na přibývající romskou populaci v Chánově bude muset město situaci brzy řešit, jinak se opět zlomí k horšímu. Návrhy, že si Romové opraví domy sami a bude to levnější, vychází bohužel pouze z přání, ale ne z reality.

Musím ale říct, že úspěch přestěhování na Vsetíně nebyl v přestěhování, ale že jsme po nových nájemnících začali vyžadovat dodržovaní domovního řádu a navázali na to nájemní smlouvy. Kdo pravidla nedodržuje, tak musí odejít. To že jsou Romové normální lidé, prokázali tím, že při hrozbě ztráty bydlení své povinnosti začali plnit.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.