Senátor Dienstbier: Premiér je v pozici, kdy orgány činné v trestním řízení ovlivňovat může

15.11.2018 16:38

Projev na 2. schůzi Senátu 15. 11. - Stanovisko k současné politické situaci.

Senátor Dienstbier: Premiér je v pozici, kdy orgány činné v trestním řízení ovlivňovat může
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

Vážený pane předsedo, vážené kolegyně a kolegové. Usnesení, které máme všichni před sebou na stole, je doopravdy stručné, jasné, výstižné. A já zcela souhlasím s tím jeho obsahem. Už tady zaznělo, jaká rizika představuje to, že ve funkci premiéra je osoba trestně stíhaná, jaké jsou tam potenciální hrozby pro důvěru a nestrannost orgánů činných v trestním řízení. Že premiér je v té pozici, kdy doopravdy tyto orgány ovlivňovat potenciálně může. Jakkoliv i já věřím, že jak státní zastupitelství, tak policie je přes některé excesy v zásadě nezávislá instituce.

Já bych ale zdůraznil ten rozměr, že i kdyby se nic špatně nedělo v těch trestních kauzách, kdyby orgány činné v trestním řízení postupovaly naprosto perfektně podle právních principů, podle kterých mají postupovat, tak pořád je tady jedno obrovské riziko, pokud je premiér trestně stíhán v takto citlivé kauze. Že nikdo nebude věřit, že orgány činné v trestním řízením se skutečně chovají podle těch principů, podle kterých se chovat mají. A vlastně je dobře, že tady vystoupil kolega Čunek a upozornil na svoji trestní kauzu, protože ta je přesnou ukázkou toho, co se může stát.

Myslím si, že ještě si snad všichni pamatujeme, jak podezřelým způsobem byla tato kauza ukončena. Jak rozhodl státní zástupce, který vůbec nebyl příslušný pro takovéto rozhodnutí, jaké byly pochybnosti, proč se ta kauza dostala k právnímu rozhodnutí právě k tomuto právnímu zástupci. Můžeme se dohadovat, jestli to bylo nebo nebylo v pořádku, ale ta pachuť ve společnosti tady zůstala. A to je přesně důvod, proč by premiér neměl zůstat ve své funkci, pokud je v takovéto kauze trestně stíhán. Respektive v tomto případě se nikdy do ní neměl dostat. Nikdy neměl být premiérem jmenován. A kdyby stát chtěl být ušetřen těch rizik, o kterých jsem mluvil, a byl zodpovědný, tak nikdy neměl o takovouto funkci v takovéto situaci trestního stíhání usilovat.

A to si myslím, že je ten nejzásadnější problém, o kterém jsem mluvil, ohrožení důvěry v instituce, které jsou zodpovědné za průběh trestního řízení. V této, ale i v jakékoli jiné kauze. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.