Senátor Doubrava: Jednání Čínského národního lidového kongresu

31.05.2020 16:41

Jediné, co většina novinářů vnímá, je že kongres schválí pro Hongkong nový bezpečnostní zákon v reakci na násilné akce separatisticky orientovaných tzv. demokratů v Hongkongu. Jako šlehačku na dortu ještě novináři uvádějí, že nějaký ekonomický růst Číny je kvůli koronaviru odpískaný. Hurá!

Senátor Doubrava: Jednání Čínského národního lidového kongresu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Doubrava

Podívejme se na obraz jednání Čínského národního lidového kongresu nezaujatě a z širšího kontextu. Na třetím zasedání třináctého národního lidového kongresu (NPC) 22. května 2020 Čína oznámila, že tento rok absolvuje vysokou školu 8,5 milionu Číňanů. Polovina z nich budou inženýři. Rozšíří svou 5G síť na celou Čínu, a ta se stane pravděpodobně první vysoce digitalizovanou zemí na světě. Podle ministerstva průmyslu a informačních technologií (MIIT) počet 5G základnových stanic používaných v Číně již teď přesáhl 200 000. Chen Zhaoxiong, místopředseda vlády pro MIIT uvedl, že rozvíjející se digitální ekonomika se nyní stala novým motorem růstu a představuje více než třetinu hrubého domácího produktu Číny.

Premiér i prezident hovořili o podpoře západních dosud dost chudých regionů a hovořili i na ekologické témata. Cíl modernizovat Čínu a odstranit chudobu, to nejsou prázdné sliby. Za méně než 20 let Čína propojila obrovský domácí trh stavbou nebo modernizací více než 130 000 km železnice, z toho přes 16 000 km je vysokorychlostních. V posledních deseti letech bylo v čínských metropolích postaveno více než 20 podzemních dopravních systémů (metro). Tato čísla jsou rozhodně svědectvím o odhodlání Pekingu postupovat vpřed.

Na druhou stranu kvalita a množství absolventů univerzit letos v USA se nezvýšily o stejný podíl. Vlaky a letištní infrastruktura jsou horší než v Evropě a jsou dražší. To je vnitřní slabost USA, něco, co může odhalit hlubší americké chyby podrývající naleštěné kulisy americké demokracie.

Takto vidím kontext jednání Čínského národního lidového kongresu já.

(převzato z Profilu)

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Ministerstvo vnitra se nám musí veřejně za svá nařčení omluvit

15:06 Okamura (SPD): Ministerstvo vnitra se nám musí veřejně za svá nařčení omluvit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zahrnutí SPD do zprávy o extrémismu a soudnímu rozh…