Senátor Feber: Celkem 138 kazů u 29 dětí!

06.04.2023 8:05 | Tisková zpráva

V rámci pilotní akce karvinského senátora Ondřeje Febra Školáci k zubaři vyšetřili lékaři během jednoho dopoledne celkem 29 dětí ze dvou základních škol ve Stonavě a Doubravě.

Senátor Feber: Celkem 138 kazů u 29 dětí!
Foto: feber.cz
Popisek: Ondřej Feber

Z nich jen jedno mělo chrup zcela v pořádku. U čtyř rekordmanů napočítali stomatologové z ostravské kliniky AJNA více než dvanáct kazů.

„Je šokující, že někteří žáci ve věku 6 až 10 let byli u zubaře poprvé v životě. Některé malé pacienty bylo nutné objednat hned k několika dalším návštěvám,“ uvedl majitel kliniky AJNA, stomatolog Lubomír Beran.

Podle senátora Ondřeje Febra má akce pomoci více otevřít téma stále horšího přístupu ke stomatologické péči hrazené z veřejného zdravotního pojištění. Podle něj dotace stávajícím pracovištím nejsou řešením, je třeba zcela změnit systém.

„Je nemyslitelné, že lidé nejsou schopni sehnat lékaře, který by o ně pečoval v rámci pojištění, které si platí. Ten problém se prohlubuje, protože to určitému lobby vyhovuje a přináší zisky. Stále víc se ukazuje, že je třeba změnit systém. Aby lékaři, kterým daňoví poplatníci zaplatili jejich vzdělání, byli povinni to společnosti vrátit. Například tím, že odpracuji určité období ve veřejném sektoru, nikoliv jen za hotové,“ řekl senátor.

Na základě dosavadního vyhodnocení pilotního programu Školáci k zubaři senátor konstatuje, že se stále zvyšuje benevolence vůči zdravotnímu stavu zubů dětí, rovněž ze strany rodičů. Přiznal, že očekával větší zájem.

„Před více než 30-ti léty děti byly podrobovány stomatologické prohlídce a ošetření organizovaně státem a tak se toho zúčastnily téměř všechny.  V demokratické společnosti je tomu přece jen jinak a stát již nepůsobí direktivně a zodpovědnost je přenesena na rodiče. To nic nemění na věci, že současný systém nabídky péče lékařů ve vztahu k veřejnému zdravotnímu pojištění je špatný,“ doplnil.

Doktor Beran je toho názoru, že tuto alarmující situaci vyřeší příchod zhruba 300 zahraničních zubařů, kteří pomohou nelehkou situaci zvládnout v nejbližších pěti letech a umožní tak, aby cca 800. 000 občanů mohlo mít konečně svého ošetřujícího zubaře. „V Polsku a na Slovensku již takové kroky uskutečnili před rokem a výsledky se už dostavil,“ doplnil Beran.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

12:06 Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

Slavnostním poklepem na základní kámen byla v úterý 23. dubna 2024 zahájena 6. etapa výstavby zanádr…