Senátor Fischer: Kritizujeme zločiny, kterých se ruské jednotky dopouštějí

11.05.2022 18:41

Projev na 25. schůzi Senátu dne 11. května 2022, návrh usnesení Senátu k podpoře Ukrajiny.

Senátor Fischer: Kritizujeme zločiny, kterých se ruské jednotky dopouštějí
Foto: Repro ČT
Popisek: Senátor a neúspěšný kandidát na prezidenta Pavel Fischer

Pane předsedající, děkuji. Dámy a pánové, dovolte mi, abych vás seznámil s důvody, které nás na výboru vedly k tomu, že jsme přinesly dnes další usnesení k projednání pléna Senátu, a sice k podpoře Ukrajiny. Cílem tohoto usnesení je, abychom se nejenom vrátili k tomu, co se děje na Ukrajině, ale zároveň abychom si položili otázku, jak jí účinně pomoci. 

Anketa

Bojíte se Vladimira Putina?

2%
96%
hlasovalo: 18319 lidí
Usnesení, které máte před sebou a které navrhuje výbor pro zahraničí, obranu a bezpečnost, jsme projednali na přítomnosti vlády, armády, zpravodajských služeb. A vycházeli jsme z informací jednak z bojiště, jednak z místa, a jednak z prostředí administrativy České republiky jsme získali proto, abychom vládě vyslovili další podporu. Nejenom v humanitární pomoci, ale v dodávání výzbroje, protože i vláda v těchto citlivých otázkách musí být také kontrolována parlamentem. A v případě, že to seznáme jako důležité, také podporována. My jsme některé z těch informací získali a musíme říci, že vláda byla nejenom velmi rychlá v té pomoci, ale také velmi účinná.

Patřila k těm vůbec prvním, které vyzbroj na Ukrajinu začaly dodávat. Vojenský materiál nejprve, ale potom i těžší zbraně. A chceme vládě za to nejenom poděkovat, ale vyslovit také další podporu. Někteří říkají, abychom náhodou se do toho celého konfliktu nezapomněli podívat i z hlediska mezinárodního práva, tak si to tedy připomeňme. Ukrajina totiž z hlediska mezinárodního práva dnes je v pozici státu, který musí zabezpečit svoji sebeobranu v souladu s Chartou Organizace spojených národů článku 51. To znamená, dodávat zbraně Ukrajině z hlediska mezinárodního práva znamená, že v souladu s principy OSN si členské státy mohou navzájem vypomáhat s obranou, a to individuálně, nebo kolektivně. Přesně to dneska Česká republika dělá. Dodáváme zbraně, dodáváme humanitární pomoc, dodáváme finanční pomoc nebo pomáháme uprchlíkům. Členské země OSN tak pomáhají státu, který byl nespravedlivě napaden, v tomto případě Ruskou federací. Ta pomoc, kterou Ukrajina dostává, ale nemůže být jenom dnes. Musí být také do budoucna. To je druhá věc, kterou jsme v tom usnesení připomněli a zdůraznili, a to je evropská perspektiva pro Ukrajinu včetně statusu kandidátské země. Třetí věc, o které tam mluvíme, je, že kritizujeme zločiny, kterých se ruské jednotky dopouštějí při této operaci, které jsou válečnými zločiny. A které, protože se odvíjejí na základě etnicity, jazyka, příslušnosti, místa bydliště, tak v podstatě nesou znaky genocidy. Proto i slovo genocida v tomto případě užíváme. Nejsme sice soud, nejsme mezinárodní tribunál, ale jsme suverén, jsme parlament svobodné země. A vyšetřování těchto zločinů může pomoci také tím, že o nich budeme mluvit v tomto smyslu. A nakonec v tom usnesení dáváme velký důraz na to, aby Ukrajině pomáhaly i další země. Ostatně za chvilku to usnesení přečtu. Přečtu ho v podobě, kterou jste dostali na stoly. Jeho název navrhujeme, aby byl: „usnesení Senátu Parlamentu České republiky k podpoře Ukrajiny“. A teď ho načtu beze změn:

„1. Senát Parlamentu České republiky striktně odsuzuje brutální agresivní válku Ruska proti Ukrajině, která už trvá 77. den a v níž Rusko hrubě porušuje mezinárodní konvence a mezinárodní humanitární právo, a zároveň podlamuje schopnost OSN řešit tak rozsáhlý vojenský konflikt.

2. Senát oceňuje, že:

I. Česká republika v souladu s Chartou OSN dodává Ukrajině vojenský materiál a výzbroj určenou pro sebeobranu, včetně těžkých zbraní, přičemž dodávky probíhají v úzké koordinaci se spojenci, a to s cílem zabránit Rusku v rozšíření války na další státy,

II. Česká republika spolu se státy Evropské unie uvalila v souladu s mezinárodním právem mezinárodní sankce na osoby z Ruska,

III. vláda zvýšila úsilí ve prospěch modernizace ozbrojených sil a výstavby schopností NATO, rozumíme tedy výstavby sil České republiky,

IV. vláda České republiky rozhodla vyslat jednotky v rámci bojové skupiny NATO pro posílení předsunuté přítomnosti,

V. vláda České republiky usiluje o vytvoření důstojných podmínek pro přijetí uprchlíků z Ukrajiny.

3. Bereme na vědomí, že Česká republika se v souladu s právním řádem musí bránit proti přívalu dezinformací, jejichž cílem je podlomit důvěru občanů České republiky v instituce právního státu.

4. Připomínáme, že:

I.Rusko se nadále vztahují všechny závazky v oblasti lidských práv a mezinárodního práva, které na sebe Ruská federace dobrovolně vzala v rámci OSN a nebo OBSE,

II. Rusko od počátku vojenské agrese intenzivně spolupracovalo s Běloruskem a Čínou.

5. Senát dále odsuzuje četné válečné zločiny spáchané Ruskem na Ukrajině v místech, jako je Boroďanka, Buča, Irpiň nebo Mariupol, které dokumentovaly OSN, OBSE a Mezinárodní organizace pro lidská práva a které vypovídají o teroru proti obyvatelstvu, hromadných popravách nebo deportacích stovek tisíc obyvatel, kteří byli převezeni na území Ruska.

Odsuzujeme etnicky motivované zločiny proti lidskosti, jako jsou hromadné popravy, projevy neúcty k mrtvým, mučení, znásilňování, fyzické i duševní násilí nebo násilné deportace dětí, již se Rusko dopouští systematicky a ve velkém, jako projevy genocidy proti ukrajinskému lidu.

6. Senát vyzývá Rusko, aby odsunulo z Ukrajiny své jednotky a začalo plně respektovat územní celistvost, svrchovanost a nezávislost Ukrajiny v rámci jejích mezinárodně uznaných hranic. A vyzývám Rusko, aby respektovalo mezinárodní humanitární právo, zajistilo bezpečný a neomezený humanitární přístup k obětem útoku na Ukrajině a zaručilo bezpečné únikové cesty pro lidi, kteří museli opustit domov.

7. Senát podporuje Ukrajinu na její cestě k těsné spolupráci s EU včetně udělení statusu kandidátské země a podporuje stížnost Ukrajiny na Rusko u Mezinárodního soudního dvora.

Senát vyzývá vládu České republiky, aby za prvé pokračovala v urychlených dodávkách dalšího vojenského materiálu, včetně těžkých zbraní z výzbroje někdejší ČSR armády před rokem 1989. Vyzývá vládu, aby ukončila závislost České republiky na dodávkách ropy a plynu z Ruska, a to v těsné spolupráci se spojenci. Vyzývá vládu, aby dále posilovala akceschopnost a soudržnost NATO a posilovala dialog s USA a Kanadou. Za čtvrté aby pracovala ve prospěch společného postupu v rámci EU, který je nezbytný k zajištění důsledného zajišťování přijatých sankcí. Za páté aktivně podpořila vstup Švédska a Finska do Severoatlantické aliance, pokud tyto země zažádají o členství. Vyzýváme dále vládu, aby dále umožňovala ochráncům lidských práv, opozičním aktivistům nebo novinářům z Ruska a Běloruska působit ve prospěch demokracie a svobody v exilu i z území České republiky.

A nakonec pověřujeme předsedu Senátu, senátora Miloše Vystrčila, aby o tomto usnesení informoval předsedu vlády České republiky.“

Vážené dámy, vážení pánové, milí kolegové, chtěli jsme vás požádat o podporu tohoto usnesení. A těším se na naši debatu. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Pan premiér udělal to nejhorší, co mohl, opět rozdělil společnost

17:17 Havlíček (ANO): Pan premiér udělal to nejhorší, co mohl, opět rozdělil společnost

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 21. května 2024 k rozdělování společnosti