Senátor Fischer: Nechci, aby vláda dělala kroky, které jako by navazovaly na to špatné

10.02.2022 22:21

Projev na 20. schůzi Senátu 10. února 2022 k pandemickému zákonu

Senátor Fischer: Nechci, aby vláda dělala kroky, které jako by navazovaly na to špatné
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Senátor Pavel Fischer.

Vážený pane předsedající, pane vicepremiére, dámy a pánové,

chtěl jsem poděkovat za tuhle mimořádně bohatou a důležitou rozpravu. Ústava České republiky nezná pojem covid-19, ale zná pojem občan, svoboda, povinnosti a práva občanů. A když jedná se o zákonech, tak bychom je neměli dělat pro jednoho ministra, pro jeden typ onemocnění, pro jeden kousek pandemie, pro několik týdnů.

Každý zákon by měl být přeci jenom do jisté míry přeci obecný. A proto bych chtěl připomenout vládu, která už tady, zaplať pánbůh, není, ale která ještě donedávna během covidu přijímala jedno chybné rozhodnutí za druhým. Zadlužovala příští generace a z hlediska právního státu dělala kroky, které byly přinejmenším hodny pozornosti. Připomínám na jednoho ministra zdravotnictví, který navrhl dokonce zákonné opatření, které dopředu říkal, že ví, že je sice v rozporu s právním řádem, ale že ho soudy jen tak rychle neshodí, takže bude aspoň chvilku trvat.

Anketa

Měl by ombudsman Křeček skončit za výrok, že Romové si za svou bytovou situaci můžou sami?

0%
98%
hlasovalo: 34665 lidí

V takovéhle šlamastice, ve které jsme byli, zaplať pánbůh už dneska nejsme. Připomínám, jak Senát celou dobu té pandemie apeloval na vládu, říkal vládě, kde jsou její povinnosti, připomínal, jak v některých opatřeních nebo rozhodnutích přehlížela detaily, které ale detaily rozhodně nebyly. Měli jsme tady dokonce veřejné slyšení na téma pandemie. Například z hlediska ochrany soukromí a osobních dat. Měli jsme tady celou řadu usnesení, kterými jsme vládu zkoušeli držet u některých otázek, které nám přišly mimořádně důležité. Zapojení českých výrobců do dodávání těch ochranných prostředků. Nebo například přístup k informacím, které se zdálo, že zůstávají utajeny úplně zbytečně.

Ta bilance té vlády je velmi vážná z hlediska růstu zadlužení veřejných rozpočtů, ale také z hlediska pocitu občanů, že jim nikdo nerozumí nebo že na jejich oprávněné apely nikdo neslyší. Zaplať pánbůh tahle vláda už je minulostí. Chtěl jsem říct, jak jsem rád, že tady máme dnes vládu premiéra Petra Fialy, která má moji plnou důvěru. A proto mi je velmi líto říci, že ten zákon, který tady máme, přijímaný v legislativní nouzi, s řadou otázek, které zůstaly vlastně k dokončení během těch několika málo dní, které byly k dispozici, já nemohu prostě v téhle podobě podpořit.

Nechci, aby vláda dělala kroky, které se mi nezdají a které jako by navazovaly na to špatné, s čím jsme se tady potýkali během celé pandemie. Český stát přeci byl před covidem a, dá-li pánbůh, bude i po covidu a po pandemii. Měli bychom si dát pozor, aby tady po nás nezůstala nějaká zmatená legislativa, která vlastně porušuje něco, co je pro nás důležité. Chtěl jsem proto poděkovat za tuto rozpravu. Pana vicepremiéra a ministra Válka vyzdvihnout, že se do ní tak štědře a aktivně zapojil, protože rozhodně zpřesnil celou řadu názorů, které já jsem měl možnost si v té konfrontaci také ověřit. A chtěl jsem vám všem poděkovat za to, že jsme to vydrželi až do téhle chvíle.

Mám za to, že totiž jde o důležité věci nejenom pro nás, ale i pro občany České republiky. A na tom přeci záleží.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

12:06 Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

Slavnostním poklepem na základní kámen byla v úterý 23. dubna 2024 zahájena 6. etapa výstavby zanádr…