Senátor Fischer: Teroristický čin má probouzet i pocit sounáležitosti

04.11.2020 18:02

Komentář na facebookovém profilu k teroristickému útoku ve Vídni

Senátor Fischer: Teroristický čin má probouzet i pocit sounáležitosti
Foto: Repro ČT
Popisek: Senátor a neúspěšný kandidát na prezidenta Pavel Fischer

Islamistický teroristický útok ve Vídni, ke kterému došlo 2. listopadu večer, za sebou dosud nechal čtyři mrtvé, na patnáct zraněných a strach obyvatel rakouské metropole.

Terorismus je jako jiskra, která přeskakuje z místa na místo. Už minulý týden brutálním způsobem vraždil cizinec v kostele v Nice. Sotva byl zneškodněn, zasáhli útočníci v Avignonu a v Lyonu. A vražda francouzského učitele gymnázia Samuela Patyho doplňuje tragickou bilanci.

Terorismus je strašná věc. Jeho cílem je vyvolat hrůzu a děs. Teroristé útočí na samotné základy evropské společnosti. Útok proti učiteli je útokem proti kritickému myšlení. Útok v kostele nebo v synagoze je útokem proti svobodě vyznání. Útok na policistu je útokem na právní stát a na jistotu, že se měří stejným metrem slabým i mocným.

Jsem přesvědčen, že jedním z motivů teroristů je nenávist k západnímu způsobu života. Je to vztek, protože ženám podle nich přece nepřísluší stejné místo jako mužům. A přežitá patriarchální společnost, jejíž pravidla určuje náboženství, je jim srozumitelnější než parlament a veřejný prostor, kam máme svobodu i odpovědnost vstupovat. Je to celá ideologie nenávisti.

Každý teroristický čin má probouzet vztek a hrůzu. Já věřím, že v nás probudí i něco víc. Například hlubší vztah k základním hodnotám svobody a rovnosti nebo pocit sounáležitosti s ostatními demokratickými zeměmi Evropy. Proti terorismu musíme bojovat společně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Rakušanova kolaborace na migračním paktu

8:14 Mašek (ANO): Rakušanova kolaborace na migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ministru Rakušanovi.