Senátor Hampl: Takové to vlaštovčí přelétání akademiků nebo lidí z univerzit po Evropě

17.05.2018 18:31

Projev na 15. schůzi Senátu k hodnocení programu Erasmus+ na období 2014-2020 v polovině období dne 17. 5. 2018

Senátor Hampl: Takové to vlaštovčí přelétání akademiků nebo lidí z univerzit po Evropě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Václav Hampl

Děkuji za slovo, kolegyně, kolegové, já jsem chtěl vystoupit ke stejné věci. Možná jsme někteří zaregistrovali poměrně primitivní kritiku jednoho poslance, jehož jméno si nepamatuju, ani se o to nesnažím, jedné z mého pohledu obskurní strany, který právě mluvil o tom, že Erasmus je jeden velký mejdan.

Mně připadá, že Erasmus a Erasmus+ a ty související programy vlastně dokázaly během poměrně krátké doby a za relativně velmi malé peníze obnovit něco, co patří skoro bych řekl ke kořenům evropské civilizace. A to je něco, čemu se na středověkých univerzitách říkalo „Peregrinatio academica“. Čili Peregrinus je vlaštovka. Takové to vlaštovčí přelétání akademiků nebo lidí z univerzit po Evropě. To ve středověku, v tom temném, primitivním, nerozvinutém středověku, jak o něm někdy někteří přemýšlejí, tak bylo úplně běžné. Samozřejmě těch lidí na univerzitách bylo dramaticky méně. Byla to podstatně méně masová věc než dneska, ale současně vždycky to byla věc sociální mobility. Víme, že všichni znají příběh Jana Husa, teď nedávno se připomínal. To byl posléze univerzitní mistr, rektor univerzity nějakou dobu, ale byl ze zcela chudých poměrů. Nebyl to žádný šlechtický synek. A to byl na těch univerzitách běžný příběh. A patřilo k tomu skutečně to putování po evropských univerzitách.

To pak někdy v době osvícenství a v době rozvoje nacionalismu a posilování národních hranic, tak zcela vymizelo z Evropy. Nebo skoro vymizelo, stalo se zcela výjimečným a velkým obtížným, a Erasmus to vlastně vrátil zpátky. Na dosti masové úrovni. Zase „masové“ v uvozovkách, pořád ta proporce studentů, kteří absolvují nějaký pobyt v rámci Erasmu, je v řádu řekněme vyšších jednotek procent z celkové studentské populace, ale pořád jsou to poměrně velmi slušné počty.

A když se vrátím zpátky k těm mejdanům. On samozřejmě poměrně veselý studentský život je součástí studentského života odvždycky a všude. Tak celkem zase není tak moc divu, že když studenti vyjedou na Erasmus, takže se poznávají s kolegy z cizích zemích nejen ve škamnách, ale také při dalších příležitostech. A je samozřejmě pravda... Nebo samozřejmě, je nejspíš pravda, že je nějaká část erasmových studentů, kteří jakoby o mnoho víc příležitostí, které ten Erasmus dává, třeba nevyužijí. Ale i tohle je velká přidaná hodnota z hlediska Evropské unie. Ale také není pochyb o tom, že velká část těch studentů využije dramaticky víc příležitostí, které Erasmus dává. A skutečně se stávají potom motorem pozitivních změn.

Já jsem vedl univerzitu osm let. Začal jsem krátce po tom, co vstoupila Česká republika do Evropské unie. A, prosím pěkně, vezměte mé svědectví, že máloco proměnilo české vysoké školství k lepšímu jako program Erasmus. To, že se vraceli studenti, kteří zažili něco jiného, vraceli se kantoři – ten program je také pro učitele – a najednou trošku očekávali a požadovali něco jiného, než co znali předtím, většinou k lepšímu. Takže to je můj komentář k tomu, že Erasmus je akorát jeden velký mejdan. Děkuji vám za pozornost.

prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc.

  • BPP
  • Tento profil není senátorem V. Hamplem aktivně používán.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD si zvolilo své vedení a je připravené uspět ve všech volbách

10:04 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD si zvolilo své vedení a je připravené uspět ve všech volbách

V sobotu 13. dubna 2024 proběhla v Praze již XI. celostátní konference hnutí SPD, na které si její d…