Senátor Hilšer: Podívejte se na Maďarsko. Politici se tam veřejnoprávní TV zmocnili

22.07.2021 14:36

Projev na 14. schůzi Senátu dne 21. 7. 2021 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 242/2016 Sb., celní zákon, ve znění pozdějších předpisů

Senátor Hilšer: Podívejte se na Maďarsko. Politici se tam veřejnoprávní TV zmocnili
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Hilšer

Vážený pane předsedající, vážené paní senátorky, vážení senátoři, máme zákon o České televizi, máme zákony, které definují veřejnoprávní média. Zavazují je k tomu, aby poskytovala veřejnou službu, aby poskytovala službu veřejnosti. Takže myslím, že dokud tyto zákony máme, dokud máme veřejnoprávní média, tak je třeba zajistit, aby tato média dobře fungovala. Já bych chtěl ujistit nebo reagovat na pana senátora Čunka a sdělit, že nezávislá média prostě mají velký význam – a já myslím, že on to ví a asi to nezpochybňuje – pro každý demokratický stát. A tohle je třeba mít neustále na paměti. My můžeme vidět, jaké důsledky to může mít na příkladu Maďarska, kdy se politické elity zmocní televize a využívají ji jako svoji propagandistickou hlásnou troubu. A vlastně zruší její kontrolní funkci. Kontrolní funkci politiků.

Koncesionářské poplatky nebyly zvýšeny od roku 2008. Myslím, že už to zde bylo zmíněno. A televize přesto dál funguje a řekl bych, že funguje velmi kvalitně. Paní senátorka Jelínková to tu zmínila, jakou funkci zastala v kovidové krizi.

Nebudu zde všechny ty programy vyjmenovávat. Takže veřejnoprávní média mají zásadní význam. Nezávislá veřejnoprávní média mají zásadní význam pro demokracii a demokratický stát, protože mají kontrolní funkci politiků. A já chápu, že některým politikům se nemusí tato kontrolní funkce líbit a že podléhají pokušení tuto kontrolní funkci politiků nějakým způsobem omezit, zrušit a vlastně si z té televize a veřejnoprávních médií udělat nějakou svou hlásnou troubu. Myslím, že jsme svědky řady těchto snah v České republice. A já bych opravdu varoval před tím, abychom zde zpochybňovali nějakým způsobem funkci veřejnoprávních médií. Já vím, že to není zpochybňování, tady reaguji, ale každý útok, a ten může být směřován i tím, že necháme Českou televizi a veřejnoprávní média vyhladovět, prostě spěje tímto směrem. Takže já ten pozměňovací návrh podpořím. Samozřejmě také vím, že je potřeba do budoucnosti bavit se o tom, jak tu nezávislost veřejnoprávních médií dále udržovat a také posilovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…