Senátor Hilšer: Prosazuji korespondenční volby

22.07.2021 19:02

Projev na 14. schůzi Senátu dne 21. 7. 2021 k návrhu senátního návrhu zákona senátora Marka Hilšera a dalších senátorů, kterým se mění zákon č. 247/1995 Sb., o volbách do Parlamentu České republiky a o změně a doplnění některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 275/2012 Sb., o volbě prezidenta republiky a o změně některých zákonů (zákon o volbě prezidenta republiky), ve znění pozdějších předpisů

Senátor Hilšer: Prosazuji korespondenční volby
Foto: Printscreen XTV
Popisek: Marek Hilšer v JBTalk Jany Bobošíkové

Vážený pane předsedající, děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi tedy, abych uvedl senátní tisk č. 111.

Vzhledem k tomu, že se jedná o návrh skupiny senátorů čítající číslo 50, tak si dovolím s jistou nadsázkou říct, že jde možná už trošku také o kolektivní dílo Senátu – a tímto za to děkuji. Senátní tisk č. 111 je návrh senátního návrhu zákona, jehož cílem je zavést distanční volbu, neboli – chcete-li – korespondenční volbu do Poslanecké sněmovny a korespondenční volbu také pro volbu prezidenta republiky. A to pro občany, kteří pobývají v zahraničí.

Současná situace je taková, že občané, kteří pobývají v zahraničí, mohou uplatňovat své volební právo v těchto typech voleb pouze prezenčně. A to na ambasádách a konzulátech České republiky. Vznikají tak situace, kdy mnozí z nich musí cestovat za volbami stovky a často i tisíce kilometrů, tak, aby mohli své volební právo uplatnit. V případě prezidentských voleb musí cestovat i dvakrát, k 1. a 2. kolu.

Myslím, že – a na tom se asi všichni shodneme – úkolem demokratického státu je maximálně podporovat a umožňovat výkon volebního práva svým občanům. A v tomto ohledu má politická reprezentace České republiky už po mnoho let velký dluh vůči těmto občanům. A patříme mezi asi 3 země Evropské unie, které tu korespondenční volbu pro občany, kteří pobývají v zahraničí, nemají. A absentuje tedy v našich volebních zákonech, ale přitom už o ní 20 let diskutujeme.

Přitom těch občanů, kteří pobývají v zahraničí, mají zájem o volby, přibývá. Např. i v souvislosti se vstupem do Evropské unie jsou to nejrůznější studenti, kteří jsou na dlouhodobých pobytech, vědečtí pracovníci, ale všichni, kdo pracují kdekoliv v zahraničí. Takže je naším úkolem, abychom jim v tomto nějakým způsobem pomohli.

Já bych řekl, že korespondenční volba není opravdu žádné privilegium, ale je zcela běžným mechanismem a standardem v drtivé většině demokratických zemí Evropské unie. Asi 24 zemí tento typ korespondenční volby má. Tímto jsem přesvědčen, že tento tisk dává určitou šanci problém korespondenční volby dál posunout. A pokud se rozhodneme zákon projednat a do podzimu schválit, a pokud volby do Poslanecké sněmovny dopadnou tak, že v ní budou síly, které jsou nakloněny korespondenční volbě, nebo které aspoň tu podporu deklarují, tak je určitá šance, že se návrh dostane mezi ty první projednávané zákony. A já myslím, že je naším úkolem a povinností se o to alespoň pokusit.

Já už to dál rozebírat nebudu, protože – jak všichni víme – ta debata o korespondenční volbě už tu probíhá delší dobu a i ta síla té podpory korespondenční volby vypovídá o tom, že doufám Senát tento typ volby podporuje a že se na tom možná většina shodně. To samozřejmě uvidíme.

Návrh zákona, tak, jak leží před vámi, byl projednán s úředníky ministerstva vnitra a po obsahové stránce odpovídá návrhům, které již v minulosti ministerstvo vypracovalo. Takže po této stránce by měla panovat určitá technicko-legislativní shoda, nebo shoda na té technice korespondenční volby. Nebudu zde probírat technikálie toho, jak je korespondenční volba v tom zákonu upravena, to myslím mnozí znáte. A také je to v tom zákonu, a proto se chýlím k závěru svého slova.

Dovolte mi, abych na závěr poděkoval všem spolupředkladatelům, nebo předkladatelům tohoto zákona a požádal vás také o podporu tohoto návrhu v 1. kole, abychom mohli o něm dále diskutovat a případně ho na podzim schválit.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

14:02 Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k asistenčním psům.