Senátor Hraba: Evropa by se v oblasti migrace měla chovat jako velmoc

15.06.2023 9:01 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migraci.

Senátor Hraba: Evropa by se v oblasti migrace měla chovat jako velmoc
Foto: STAN
Popisek: Zdeněk Hraba

Evropa by se v oblasti migrace měla chovat jako velmoc, ne jako někdo, kdo si nechá neustále všechno líbit. Prostě jako Austrálie.

Proto by měla být Evropa a členské státy tím, kdo si bude vybírat „mozky“ a potřebné profese, které bude lákat, ne aby si migranti vybírali Evropu. Náš kontinent nemůže mít „otevřenou náruč“ pro všechny, to není ani fyzicky možné.

Je zcestné si ale myslet, že se bez lidí určitých profesí přicházejících ze zemí mimo Evropu obejdeme. Ale zároveň si nenalhávejme, že Evropa může přijmout všechny ty, kdo by do Evropy přijít chtěli.

Neexistují jednoduchá řešení.

Musíme proto hlavně důsledně rozlišovat mezi uprchlíky podle mezinárodního práva, kteří mají nárok na azyl, a na ekonomické migranty, které přijímat rozhodně nemusíme.

Evropa musí vyřešit problém nebezpečných cest lidí po moři na kontinent, protože se stejně ve většině případů ukazuje, že drtivá většina z nich na azyl nedosáhne a je pak prakticky nemožné tyto nelegální migranty dostat zpět do země původu.

Ano, vyžadovalo by to značnou změnu pravidel, ale i vzhledem ke změnám klimatu je třeba začít migraci řešit a připravovat se na budoucí migrační nápor, protože nic opravdu nenasvědčuje tomu, že by proud lidí do Evropy měl nějak slábnout.

A z těchto důvodů mi přijde současná unijní migrační reforma jako celoevropský kompromis, který neustupuje těm, kteří by nejradši přijali každého, ale nemělo by u toho zůstat. Nesmíme jen neustále řešit „požár“, ale státy se musí snažit shodnout na tom, jak má evropský přístup k migraci vypadat v dlouhodobém horizontu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Stoosmička se brutálně dožaduje svých cílů

16:21 Babiš (ANO): Stoosmička se brutálně dožaduje svých cílů

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 9. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě