Senátor Kortyš: K vláčku EET bych chtěl přidat ještě jeden vagón. Festivaly

25.07.2019 21:37

Projev na 10. schůzi Senátu dne 25. 7. 2019, ke změně zákona o evidenci tržeb.

Senátor Kortyš: K vláčku EET bych chtěl přidat ještě jeden vagón. Festivaly
Foto: archiv kandidáta
Popisek: Michal Kortyš (ODS)

Vážený pane předsedající, vážená paní ministryně, vážené kolegyně a kolegové. Já bych se chtěl přimluvit za malé živnostníky, jako jsou elektrikáři, zedníci nebo ti, kteří mají jen tu tašku na zádech a tvoří nějaké hodnoty.

To, že by chodili s elektronickou tržbou a přiznávali, neříkám, že je to odradí, ale že jim to bude hodně ztěžovat podmínky. A ti lidé, kteří takhle pracují, tak mají nějakou, jak bych to řekl, abych je neurazil, mají nějaký svůj cíl, který oni dělají, pracují, a tohle jim znepříjemňuje život. Já si myslím, že ten návrh paní ministryně, která tady říkala, že by se jim udělala paušální daň, kterou by zaplatili, tak by byli velice spokojení. Protože oni by věděli, že dělají třeba do jednoho milionu, zaplatili by paušální daň a tím by to pro ně skončilo. Nemuseli by se už otravovat s ničím atd.

Jestli on udělá 250 Kč denně, bude si účtovat 300 Kč/hod., tak vydělá kolik peněz. Takže pokud by to bylo do milionu korun a nechali je takhle žít, tak se do toho vlezou všichni tihle lidi, o kterých tady dnes mluvím. A do toho vláčku, který jede směrem k EET, tak bych chtěl také přidat ještě jeden vagón, a to je o festivalech. Já myslím, že jsme o tom už slyšeli, že jste dostali všichni materiály. Že i tihle lidé, kteří dělají tuhle kulturu, tuhle hudbu, dělají to na loukách, takže s tím mají problém. Sice technického rázu, ale vyloženě ho mají.

Michal Kortyš

  • ODS
  • E-mail: KortysM@senat.cz, FB @kortysmichal
  • senátor

My jsme také něco takového zkoušeli, protože mám restauraci, dělám festival, děláme i montáže, děláme služby, a ten festival, který tam děláme, my máme kamennou restauraci. Ale tím, abych vyšel ven a dělal ještě služby venku před naší restaurací a musel bych tam zavádět EET, tak jsem to radši vzdal. To by bylo hodně složité a musel bych nakoupit další zařízení. A to jsme jenom takhle malincí.

Takže bych požádal, aby se vláda zamyslela a do obratu jednoho milionu nechala tyhle lidi, kteří se sami o sebe starají, dělají sice šedou ekonomiku, to si řekneme na rovinu, ale oni si ty peníze nevezmou nikam. Oni je pustí znovu do oběhu. Děkuji.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD si zvolilo své vedení a je připravené uspět ve všech volbách

10:04 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD si zvolilo své vedení a je připravené uspět ve všech volbách

V sobotu 13. dubna 2024 proběhla v Praze již XI. celostátní konference hnutí SPD, na které si její d…