Senátor Kubera: Držíme býka za rohy a někdo nám ho kope do zadku

24.08.2016 20:17

Projev na 27. schůzi Senátu dne 24. 8. 2016

Senátor Kubera: Držíme býka za rohy a někdo nám ho kope do zadku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera

Vážený pane místopředsedo, vážený pane ministře.

Já znova musím zopakovat tu větu Ludvíka Vaculíka, že držíme býka za rohy a někdo nám ho kope do zadku. Ti fikaní, ti už jsou dávno za vodou, těm už nenajdeme vůbec nic. I kdybychom přijali jakýkoli zákon, tak oni mají za sebou, protože mají peníze, tak mají dobré právníky. Ti jim poradí, jak to mají udělat, aby to na ně nedopadlo.

Mě napadlo, že bychom to vyřešili tím, když se dívám na tu televizi tamhle, tam je napsáno: Návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s prokazováním původu majetku. Že kdybychom vyškrtli to slovo „majetku“, tak by vznikl moc hezký zákon: Návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s prokazováním původu. To by bylo daleko zajímavější.

Chci tím říct to, že se nám to prostě nepodaří. Tady už to řekl někdo, že nemůžeme jít do minulosti. Vzpomínám si na ten italský film, jak ta Sophia Lorenová tam na těch schodech prodávala ty cigarety, zejména po válce tím prošly všechny režimy, postupně se to civilizovalo, ale já tady mám podezření u tohoto zákona, že to není zákon pro to, abychom něco dokázali, ale že to je zákon pro to, abychom si odškrtli další jednu kolonku od organizací, které měly ve svém programu, ač nejsou politicky angažované, nikam nekandidují, ale přesto mají vliv, možná bohužel větší než vy zákonodárci, protože vy zákonodárci nebo někteří z vás jste velmi bojácní. Protože tady dehonestovat člověka v ČR je velice snadné a ještě to uvidíte s tím, co jste si odhlasovali dopoledne, až budou ty volební kampaně a budou hledat v těch účtech a v těch kampaních, a ti kandidáti budou mít největší strach, aby něco nenašli, tak zapomenou vlastně, že mají dělat kampaň. Mimochodem volební kampaň se dělá od voleb do voleb, nikoli od vyhlášení voleb. Ale to jenom na okraj.

Takže já jsem pro, abychom něco udělali, ale proboha, aby to nedopadlo jako vždycky, že zklamání bude druhou mocninou očekávání. Tak to dopadá většinou.

Ty cifry, které tam vznikají, mně to nebylo úplně moc jasné, už jsem se na to jednou ptal, když jsme tady o tom mluvili, že když si tedy koupím toho Tiguana, jestli se toho dožiji za 4 roky, ale já v tu dobu budu mít důchod, já lehce prokážu, že jsem si ho koupil z účtu, že tam mám legální, tady vydělané peníze, za které jsem si ho koupil. Nicméně když z toho někdo udělá kauzu, tak já budu čelit půl roku nějakým mediálním útokům, než se vysvětlí, že vlastně nic. A to je to největší nebezpečí.

Protože pro média je pochopitelně každá kauza, ale i každá pseudokauza... Jistě jste si všimli, že pan poslanec Farský je lektorem pro zveřejňování smluv. Něco neuvěřitelného. Nadace, nebo jak se to jmenuje, ta Bolda, nebo jak se to jmenuje, pořádají školení o zveřejňování smluv za peníze, kde on je lektorem. Nemluvím o panu Kužílkovi, který si udělal obrovský byznys z ochrany osobních údajů a z tzv. 106, z které jsme občas všichni úplně na mrtvici, protože tady by vám mohli starostové referovat, co řešíme ve 106, jaké neuvěřitelné věci, kdy je ten zákon zneužíván k obchodním účelům, k dehonestaci, k politickým účelům. Také jsme měli dobrý nápad, aby se všechno vědělo a všechno bylo transparentní.

Já nevím, jak vznikla ta částka, ale jenom vím, že v Čechách je více milionářů, než si myslíme. Každý, kdo má domek, auto a chalupu, je milionářem. Podle dnešních cen, evidentně.

Jak k tomu majetku přišel? Kdybychom šli dál, tak domek, v kterém já bydlím, který je ze 60. let, postavil ho člověk, který dělal na šachtě, tak ten je komplet postavený z ukradeného materiálu, protože v té době žádný jiný materiál nebyl než ten, který se udal ukrást na šachtě – od dlažebních kostek, po stará okna (ta tedy koupil, protože je šachta likvidovala, tak je prodávali). Prostě za socialismu skoro nikdo nemohl prokázat, že si rodinný domek postavil z řádně vydělaných prostředků. V té době jsem měl, tuším, 1230 Kč plat, z toho bych si tedy nepostavil ani psí boudu. Já jsem si taky nic nepostavil. Ale poté jsem si ho koupil, tento starý domek, o kterém mluvit jako o vile je velice odvážné. V té době to nebylo možné.

Ale my prostě místo toho, abychom se věnovali věcem zásadním a závažným, které umíme vyřešit, znovu zopakuji... Byla tady řeč a bude tady řeč o alkoholu pro cyklisty. Dluhy za pokuty ve městě už stouply na 42 mil. nedobytných korun za pokuty za dopravní přestupky, z radarů, které má každá vesnice, které se dostanou do správka. Teď jsme hezky prodloužili to správko, tak se tam ty metry budou válet místo 2 roky, 3 roky. Kde máme nějaký výchovný účinek, že vyjedete po Praze 54, po roce vás pozvou do Modřan, že jste udělali přestupek, a dají vám pokutu. A ještě k tomu, když ji zaplatíte, tak bez bodu, i když máme body, protože bez bodů se to jaksi odpouští.

Ale když řeknete, že by se měl bodový systém zrušit, protože k ničemu nepřispěl, žádnou bezpečnost provozu, to je jeden z takových bodů. To je k věci, pane senátore, prostřednictvím pana předsedajícího, to je k věci – o prokazování původu. Kdybyste ten svůj původ prokazoval, to by bylo horší. (Zdeněk Škromach: Nejsem si zcela jistý, ale...) Takže já nemohu k tomu dát žádný komentář, praxe ukáže. Jak to bylo dopoledne, je to začátek, my to potom určitě nějak opravíme, když se to nějak neosvědčí, tak to nějak vylepšíme.

Takže děj se vůle boží.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

18:05 Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k významu vlastního bydlení jako zajištění nezávislos…