Senátor Kunčar: Dotace, které plynou na rozvoj měst a obcí, považuji za velmi prospěšné

25.07.2019 15:36

Projev na 10. schůzi Senátu dne 25. 7. 2019, ke změně zákona o investičních pobídkách.

Senátor Kunčar: Dotace, které plynou na rozvoj měst a obcí, považuji za velmi prospěšné
Foto: archiv starosty
Popisek: Starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar (KDU-ČSL)

Vážený pane předsedající, pane ministře, kolegyně a kolegové. Jakékoliv investiční pobídky považuji za další formu dotací, ať už tomu říkáme motivace nebo jakkoli jinak. Pokud pominu, že v minulosti byly mnohé investiční pobídky přinejmenším velmi diskutabilní s prakticky nulovým přínosem pro českou ekonomiku a pracovní trh, tak samozřejmě moc dobře víme, jakým způsobem většina dotací deformuje podnikatelské prostředí, férovou soutěž, transparentnost a konkurenceschopnost.

Dotace, které plynou na rozvoj měst a obcí, považuji za velmi prospěšné, ale co se týká dotací do soukromé sféry, vnímám je jako velmi rizikové, protože nastavit naprosto férové a transparentní podmínky pro všechny je téměř nemožné. Vždy musí zákonitě dojít k tomu, že ten, kdo na dotaci dosáhl, je méně nebo více zvýhodněný vůči tomu, kdo na tuto dotaci z nejrůznějších důvodů nedosáhl. Ať už to bylo díky tomu, že požádat o dotaci v řádném termínu nestihl, neměl v danou dobu volné potřebné finanční prostředky, projekční kapacity, nenašel nikoho, kdo by dotační žádost zadministroval nebo při hodnocení žádosti nedosáhl dostatečného bodového ohodnocení, příp. udělal v celém procesu chyby, na základě kterých byl pak vyřazen. Úplně stejně vnímám zákon o investičních pobídkách, v době, kdy naše země po sametové revoluci nutně zejména zahraniční investice a know-how potřebovala, jsem investiční pobídky vnímal jako nutnost a pro ekonomiku velmi prospěšné. Ale dnes, 30 let po pádu totality, jsem přesvědčen, že naše ekonomika je dostatečně silná, máme zdravé, silné podnikatelské prostředí, mnoho privátních společností, které jsou dostatečně silné. Vidíme to podle toho, že tyto mnohé ryze české firmy expandují do celého světa, mají vlastní výzkum a vývoj a také dobré jméno ve světě. Je jedno, jestli jsou to firmy z oblasti strojírenství, farmacie, IT, energetiky nebo dalších. Proto vnímám jakékoli investiční pobídky, ať už je bude schvalovat ministerstvo průmyslu a obchodu nebo nově vláda, jako velmi rizikové, deformující zdravé a férové podnikatelské prostředí, s rizikem potenciálních arbitrážních sporů do budoucna.

Z tohoto důvodu tedy tento zákon v předloženém znění podpořit nemohu, ačkoli se snažím vnímat dobrý úmysl předkladatele, směřující zejména k podpoře výzkumu a vývoje. Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…