Senátor Láska: Odmítám zneužívání odkazu Jana Palacha

08.01.2019 17:56

Otevřený dopis italským politikům ke zneužívání jména Jana Palacha.

Senátor Láska: Odmítám zneužívání odkazu Jana Palacha
Foto: ČT24
Popisek: Václav Láska

Dnes jsem inicioval a odeslal výzvu prezidentovi provincie Verona a starostovi města Verona, aby odňali podporu akci, na níž je italskými krajně pravicovými radikály zneužíván odkaz Jana Palacha.

Výzvu spolupodepsali všichni členové senátního klubu SENÁTOR 21 - Petr Orel, Ladislav Kos, Tomáš Goláň, Přemysl Rabas a Lukáš Wagenknecht.

Sám jsem si velmi složitě hledal k odkazu Jana Palacha cestu. Nebylo pro mě jednoduché pochopit takový strašný čin proti vlastnímu životu. O to víc teď chovám k jeho odkazu úctu a respekt. A osobně se mě velmi dotýká, když individua, která vyznávají zcela opačné hodnoty, než Jan Palach, si hrají na jeho ctitele a zneužívají jeho odkaz.

A už vůbec nemám pochopení pro politiky, kteří takové zneužívání odkazu hrdiny jiné země zaštítí. Proto jsem se rozhodl k této osobně adresované výzvě.

Mgr. Václav Láska

  • BPP
  • Tento profil nevytvořil Václav Láska, proto zde není aktivní
  • senátor

Text dopisu: 

Vážený pane prezidente Scalzotto, vážený pane starosto Sboarina,

dovoluji si Vás kontaktovat ohledně koncertu Země a svoboda (Terra e Libertà), který se má uskutečnit 19. ledna ve Veroně, věnovaný 50. výročí úmrtí Jana Palacha. Byl jsem informován, že na tomto koncertu vystoupí skupiny napojené na italské pravicové extrémisty, a proto chci vyjádřit své silné znepokojení, že tuto akci oficiálně zaštítila provincie Verona.

Jan Palach byl český student, který se zapálil a zemřel na protest potlačení Pražského jara. Obětoval tak svůj život ve jménu demokracie, svobody a humanismu. Tento statečný čin nesmí být překroucen a zneužit pravicovými extremistickými skupinami hlásající ideologii, která je v rozporu s ideály Jana Palacha.

Ani dnes demokracie není samozřejmostí a musíme ji chránit a pečovat o ni. Jakékoli spojení pravicových extremistů a Jana Palacha je pošpiněním jeho památky a nemělo by mít podporu oficiálních italských úřadů. Proto se cítím povinen vyzvat Veronskou provincii, aby stáhla svou záštitu této akci.

Děkuji za pochopení a věřím, že provincie Verona najde vhodnější příležitost, jak uctít památku Jana Palacha a jiných hrdinů, kteří jako on obětovali svůj život za svobodu a demokracii budoucích generací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.