Senátor Láska: Stejnopohlavní páry a děti. Co vám na tom vadí? Neskrývejte se za floskule

10.12.2021 14:27 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k právům homosexuálních i nesezdaných párů.

Senátor Láska: Stejnopohlavní páry a děti. Co vám na tom vadí? Neskrývejte se za floskule
Foto: Repro Youtube
Popisek: Senátor Láska se dojímá nad oběťmi násilí

Jste-li český občan, žijete v zahraničí ve stejnopohlavním nebo heterosexuálním, avšak nesezdaném páru, stanete se rodičem jinak, než biologickou cestou (osvojením, adopcí apod.) a chcete se s rodinou vrátit domu do Česka, tak máte velký problém. Okamžikem překročení české hranice přestáváte být rodičem svého dítěte. České právo totiž zakazuje uznat zahraniční adopci či osvojení, je-li rodiči kdokoli jiný, než heterosexuální manželský pár. Je to obrovský exces v naší legislativě. Ve všech ostatních otázkách mezinárodního práva soukromého máme důvěru v soudní rozhodnutí jiných států, pouze v otázce rodičovství odmítáme taková rozhodnutí uznat, neodpovídají-li striktně českému hmotnému právu. 

Potřebu změny zákona konstatoval i náš Ústavní soud. Chopil jsem se té výzvy a připravil novelu zákona o mezinárodním právu soukromém, která tento striktní zákaz ze zákona vyjme a ponechá zcela v pravomoci soudů, zda takové cizozemské rozhodnutí je v souladu s našim veřejným pořádkem a zda ho tedy uzná, či nikoli. 

Můj návrh prošel prvním čtením v Senátu a zamířil do výborů. Zdůrazním, že navrženou změnu výslovně vítá náš Úřad pro mezinárodněprávní ochranu práv dětí. Dal k věci velmi precizně zdůvodněné odborné stanovisko, ve kterém vysvětlil, v čem je změna žádoucí a současný stav neuspokojující. Přesto tento návrh ústavně-právní výbor Senátu drtivě zamítl se zdůvodněním, že se jedná o zásah do vnitrostátního práva.

No, pokud je někdo schopen říci, že změnou ustanovení zákona o mezinárodním právu soukromém měníte vnitrostátní právo, je to pro právníka minimálně na povytažení obočí. A logicky ho napadne, že za touhle nepravdivou floskulí se skrývají spíše jiné důvody, které je však obava vyslovit nahlas.

Sociální výbor Senátu návrh naopak schválil, byť těsnou většinou 4 ku 3. I tady jako důvod k odmítnutí novely zaznívala obava ze zásahu do vnitrostátního práva.

Definitivně se o návrhu rozhodne ve druhém čtení na plénu Senátu 15. 12. Znovu zopakuji, že můj návrh je činěn na základě podnětu Ústavního soudu a podporován Úřadem pro mezinárodněprávní ochranu dětí. Byl bych velmi rád, kdyby při projednávání návrhu ve středu šli moje kolegyně a kolegové „s kůži na trh“ a řekli otevřeně, co jim na tomto návrhu vadí a neschovávali se za nepravdivou floskuli, že se jedná o „neprojednaný zásah do vnitrostátního práva“.

Mgr. Václav Láska

  • BPP
  • Tento profil nevytvořil Václav Láska, proto zde není aktivní
  • senátor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…