Senátor Nytra: Zaznívají argumenty, že schováme další část veřejných zakázek do šedé zóny

10.05.2023 17:17

Projev na 11. schůzi Senátu 10. května 2023 k zákonu o podpoře regionálního rozvoje

Senátor Nytra: Zaznívají argumenty, že schováme další část veřejných zakázek do šedé zóny
Foto: Facebook
Popisek: Zdeněk Nytra

Děkuji, vážená paní místopředsedkyně, vážený pane ministře, dámy a pánové. Já v tom svém vystoupení si budu v podstatě odporovat, protože vždycky něco řeknu pro podporu toho navrhovaného pozměňovacího návrhu, navýšení limitů, pak to zase řeknu proti, protože tak jak jsem se na to díval, není to úplně černobílé.

Souhlasím s tím, že inflace od roku 2014 sežrala možná 100 procent té částky, která byla stanovena. Bohužel ale ten argument je pravdivý jenom napůl, protože to je stejně relevantní, když řeknu, že se navýšila inflace od roku 2014, jako když někdo tvrdí, že cena elektrické energie v roce 2022 v ČR stoupla nejvíce v EU. Je to pravda. Ale neznamená to, že je nejdražší. Nikdo nebere tu výchozí základnu, nikdo nesrovnává, jak byly nastavené limity v roce 2014, jestli byly výš než v EU, nebo srovnatelné v EU. Takže nevím, kterému argumentu dát přednost.

Zaznívají argumenty, že schováme další část veřejných zakázek do šedé zóny. Asi je pravdou, já jsem neměl možnost to spočítat, ale zaznělo to na klubu, když jsme měli pana ministra, že 11 až 12 procent HDP se utrácí tímto způsobem. To je docela významná částka. Tímto navýšením dojde pochopitelně k navýšení těch soutěží bez pravidel.

Na druhou stranu nemohu souhlasit s tím, že je to absolutně bez kontroly. Když se podívám na veřejný sektor, každé zastupitelstvo, obce, města nebo kraje, má své kontrolní mechanismy. Malé obce to kontrolují přímo zastupitelstvem, města, kraje mají své kontrolní výbory – zastupitelstva. Ta kontrola tam prostě je. Všechny obce, všechny kraje v případě dotací ze státu jsou pod kontrolou jednotlivých ministerstev. Tady je zase jiný problém, že každé ministerstvo má jiná pravidla. Utrácíte dotaci, nebo využíváte dotaci z ministerstva dopravy, máte jiná pravidla než u dotace z ministerstva životního prostředí, nedejbože z ministerstva kultury.

Anketa

Máme být kromě západních spojenců vděční za osvobození od nacismu i Rudé armádě?

97%
1%
hlasovalo: 28095 lidí

Obávám se, že jestli dnes v limitech 2 až 6 milionů si každá obec, každý kraj, každý veřejný zadavatel může stanovit ta pravidla samostatně, jsem přesvědčen o tom, že 99 procent zadavatelů ta pravidla má, a jsou dokonce přísnější, než stanovuje zákon, že jednou při navýšení dojde k tomu, že budou stanovena pravidla centrální, což na jednu stranu bude výhodné, protože budeme vědět, v jakých mantinelech se pohybujeme.

Ale ruku v ruce s tím, jak už to bývá, se navýší administrativa pro obce, pro kraje, pro veřejné zadavatele, protože zakázku budou muset někam nahlásit a budou muset nahlásit, jak splnili ta dvě tři kritéria nebo pravidla, která budou. Takže ani tohle není černobílé. A uvidíme.

Na druhou stranu, jestliže se rozhodneme my jako Senát podpořit navýšení limitu a budeme vracet návrh, tuto novelu do Poslanecké sněmovny s pozměňovacím návrhem, tak bych se velice přimlouval, abychom schválili i druhý pozměňovací návrh, protože tam je jednoznačně zjednodušení pro veřejné zadavatele, že nemusí lustrovat, jestli ten a ten funkcionář je ve střetu zájmů, nebo nemusí. Vyviňuje to nebo umožňuje to to, že když budu já majitel stavební firmy, není důvod, proč bych se nemohl přihlásit na dodávku automobilu.

A opravdu, jestli něco má vztah k zadávání veřejných zakázek, tak by to mělo být v zákoně o zadávání veřejných zakázek. Čistíme tím legislativu, protože ti velcí si to najdou, ale ti malí nepostřehnou, že mají něco zkontrolovat podle zákona o střetu zájmů a můžou se dostat do problémů. Takže pokud se rozhodneme zákon vracet, já velice podporuji i ten druhý návrh zákona, to znamená přenesení do zákona o veřejných zakázkách.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…