Senátor Oberfalzer: Tibeťané nepožadují nezávislost

15.10.2019 20:32

Místopředseda Senátu Parlamentu ČR Jiří Oberfalzer přijal předsedu tibetské exilové vlády Lobsanga Sangaye, podpořil požadavek na autonomii Tibetu

Senátor Oberfalzer: Tibeťané nepožadují nezávislost
Foto: senat.cz
Popisek: Jiří Oberfalzer

Schůzky se zúčastnili také předseda zahraničního výboru Senátu Pavel Fischer, předseda ústavně-právního výboru Miroslav Antl a předseda Skupiny přátel Tibetu senátor Přemysl Rabas.

Premiér Lobsang Sangay informoval senátory ohledně porušování lidských práv a nerespektování tibetské kulturní, jazykové a náboženské identity ze strany úřadů v Čínské lidové republice. Tato situace Tibeťanů vede mimo jiné k zoufalým protestům formou sebeupalování; počet případů sebeupálení za posledních deset let dosáhl již 153. Sangay také informoval o environmentálních problémech na Tibetské náhorní plošině. V Tibetu, který je označován za “vodárnu Asie”, přitom pramení šest největších asijských řek, které jsou zdrojem vody pro více než miliardu lidí. Tání tibetského permafrostu způsobené jak klimatickou změnou, tak i násilnou změnou způsobu hospodaření v tradičně kočovné a zemědělské oblasti, hrozí uvolněním obrovského množství uhlíku, a je tak rizikem pro celý svět.

„Z rozhovoru vyplynulo, že Tibeťané nepožadují nezávislost, ale formou tzv. politiky ‘střední cesty‘ usilují jen o poskytnutí opravdové autonomie. Tyto požadavky považujeme za přiměřené a oprávněné a opírají se ostatně o platnou čínskou ústavu,“ uvedl místopředseda Oberfalzer. „Účastníci setkání proto vyzývají Čínu, aby respektovala své vlastní závazky,“ dodává Oberfalzer.

Na závěr setkání premiér Lobsang Sangay pozval místopředsedu Senátu Jiřího Oberfalzera a ostatní zástupce Senátu na návštěvu sídla tibetské exilové vlády v indické Dharamsale. Pozvání bylo přijato.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

6:23 Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…