Senátor Plevný: Vždy se pracuje s hypotetickými úvahami a s hypotetickými modely

14.12.2023 20:02

Projev na 20. schůzi Senátu ČR 14. prosince 2023 k návrhu zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s rozvojem finančního trhu a s podporou zajištění na stáří.

Senátor Plevný: Vždy se pracuje s hypotetickými úvahami a s hypotetickými modely
Foto: Senát.cz
Popisek: Senátor Miroslav Plevný

Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, vážené kolegyně, vážení kolegové. Jeden z mých předřečníků tady zmínil v podstatě to, že ta vystoupení jsou zde nekorektní. Vychází to asi především z toho důvodu, že se jedná o hypotetické úvahy. Ale vždy pracuje s hypotetickými úvahami a s hypotetickými modely. Takže z mého hlediska tu nekorektnost úplně nevidím.

Byly tady řečeny asi tři takové důvody, proč vlastně by asi bylo dobré tu jednoprocentní sankci zavést. Jedna z nich byla, že je to horní hranice, čili že ty banky vůbec nemusí tuto hranici dosáhnout, že to můžou použít např. v konkurenčním boji o klienta. Dovolím si s tímto názorem polemizovat, protože už jsem viděl hodně reklam na hypotéky, ale nikdy jsem neviděl, že by se banky snažily získat klienta nějakými drobnými podmínkami, které ani nemusí nastat, když ten klient by třeba k tomu předčasnému splacení nesáhl. Vždycky se v podstatě jedná pouze o úrokovou sazbu té hypotéky, jestli jsem o jednu desetinku lepší nebo o dvě desetinky horší.

Z tohoto hlediska si dovolím, ano, hypoteticky, takže možná nekorektně, předpokládat, že všechny banky tuto sazbu naplno využijí, tuto sankci. Protože ve své podstatě při rozhodování klienta, který si bere hypotéku, to nehraje roli, protože on předem nepředpokládá, že by tu hypotéku předčasně splatil, protože ty peníze nemá, proto ji potřebuje.

Druhý bod tady byl, že banky si rozpočítají riziko na všechny klienty, pokud by tam ta sankce byla. Jaký máme současný stav? Dnes tam ta sankce není, takže asi si to ty banky rozpočítávají na všechny klienty. Z tohoto důvodu máme současný stav. Pokud by tam to procento nebylo, platí současný stav. Na druhou stranu, asi zase hypoteticky řeknu, že nebudu tak naivní, že kdybychom jim tam 1 procento dali, opravdu půjdou s těmi úrokovými sazbami dolů. To opravdu ode mě neočekávejte.

Třetí bod, který byl zde zmíněn, že by mohlo dojít k omezení dostupnosti hypoték, pokud bychom tu jednoprocentní sankci nezavedli. Opět argumentuji, dnes tam ta jednoprocentní sankce není a nevidím, že by byly nedostupné hypotéky. To znamená, že pokud by byl přijat ten pozměňovací návrh, kde je ta jednoprocentní sankce z toho návrhu zákona vypuštěna, zachováváme status quo. Tím pádem žádné nějaké riziko nehrozí.

To je vše, co jsem chtěl říct. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…