Senátor Třetina: Elektřina se stala základní životní potřebou, tak jako chleba, tak jako voda

20.09.2022 19:02

Projev na 29. schůzi Senátu 20. září 2022 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích.

Senátor Třetina: Elektřina se stala základní životní potřebou, tak jako chleba, tak jako voda
Foto: archiv TT
Popisek: Mgr. Tomáš Třetina starosta Moravského Krumlova (TOP 09)

Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, já mám takový podnět jako senátor za Znojemsko a zmocněnec Jihomoravského kraje pro dostavbu pátého bloku Dukovan. Zároveň zastupuji část obyvatel právě dotčeného území kolem Dukovan. A výrazně bych řekl, že podporujeme v celém regionu dostavbu pátého bloku. Chodím mezi lidmi, pečlivě poslouchám, co je trápí a snažím se přemýšlet o tom, jak pomoci lidem v jejich problémech a potřebách právě v dotčeném regionu.

Elektřina se stala základní životní potřebou, tak jako chleba, tak jako voda. Myslím si, že by k tomu měl podobně přistupovat i stát. Právě proto, možná neotřele, možná odvážně, možná drze, ale vzhledem k době, ve které žijeme, považuji návrh, který přednesu, za velmi legitimní a velmi potřebný pro lidi z našeho regionu. Myslím si, že nastal čas, aby ČEZ, potažmo stát, vrátil regionu tu jeho dlouholetou podporu, kterou jaderné energetice celý náš region vyjadřuje při jeho projektech.

Proto bych si dovolil využít této příležitosti při projednávání novely energetického zákona, vyzvat společnost ČEZ, kde stát vlastní většinový podíl, aby podpořil obyvatele a firmy v ochranných pásmech kolem jaderných elektráren, to znamená v okruhu 20 kilometrů, a nabídl jim cenově zvýhodněnou dodávku elektřiny. Návrh, který by se nám velmi líbil v daném regionu, by byla polovina nyní zastropované ceny státem.

Jsem přesvědčen o tom, že nyní je ta doba, kdy by měla společnost ČEZ projevit sounáležitost s dotčenými regiony a podpořit občany a firmy v tomto regionu. Dovolím si vás tedy, pane ministře, vyzvat, zda byste byl tak laskav a projednal se společností ČEZ možnost dodávat elektrickou energii předmětným regionům kolem Jaderné elektrárny Dukovany a Temelín, v návrhu například poloviny nyní zastropované ceny elektrické energie. Děkuji vám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

9:15 Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vládnímu návrhu výpovědi bez udání důvodu