Senátor Větrovský: Jsem znepokojen tím, jak s Národním plánem obnovy zacházíme

18.05.2022 16:21

Projev na 25. schůzi Senátu 18. května 2022 k Sdělení Komise Evropskému parlamentu, Radě, Evropskému hospodářskému a sociálnímu výboru a Výboru regionů k osmé zprávě o soudržnosti: Soudržnost v Evropě do roku 2050

Senátor Větrovský: Jsem znepokojen tím, jak s Národním plánem obnovy zacházíme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor za hnutí ANO Jaroslav Větrovský

Děkuji za slovo, vážená paní místopředsedkyně, pane vicepremiére, kolegyně a kolegové. Budu velmi stručný.

Pan vicepremiér tady velmi fundovaně a odborně hovořil o roli evropských fondů, jejich přínosu pro investice. Myslím, že každý ve svém okolí známe spoustu smysluplných projektů, které byly kofinancovány z různých operačních programů. Máme tady v současné době aktuálně ještě jeden nástroj, je to Národní plán obnovy. Ten Národní plán obnovy by měl být vyčerpán v roce 2025. Pane vicepremiére, já si dovolím tady vyjádřit lehké znepokojení nad tím, jakým způsobem zatím s tím Národním plánem obnovy zacházíme.

Na základě informací, které mám z terénu, na základě informací, které jsem třeba řešil se Svazem měst a obcí, bych tady chtěl apelovat na to, zda by mohlo dojít k nějaké koordinační roli vašeho ministerstva průmyslu a obchodu k tomu, aby se jednak zrychlilo tempo výzev, jednak zda by bylo možné ještě tady začít nějakou debatu o přehodnocení kritérií, tak, aby byla přívětivější pro ty žadatele. Já třeba kupříkladu vím jasně, že velmi obtížně budou města a obce dosahovat na 30% energetické úspory.

Anketa

Jste ochotni alespoň částečně omezit topení, ježdění autem či užívání klimatizace, abyste pomohli Ukrajině proti Putinovi?

2%
97%
hlasovalo: 35898 lidí

Další věci, které jsou nevyjasněné, tak jsou otázka plátcovství DPH. Prostě těch věcí je tam spousta, které je třeba ještě řešit, tak, abychom v roce 2025 tady neměli hlavu v dlaních a neříkali jsme, jakou obrovskou příležitost jsme měli, a nevyužili jsme ji. Myslím, že by to byla velká škoda. Já vás prosím touto cestou o to, zda by nějaké vaše aktivity vahou své funkce jste mohl vykonat právě v koordinaci k ministerstvu průmyslu a obchodu, které snad je gestorem toho Národního plánu obnovy.

Tady bych chtěl poděkovat VHZD, kdy jsme se včera zabývali touto problematikou, přijali jsme usnesení, kde jsme podpořili v bodě 1 usnesení Národní stálé konference, která rovněž vyjádřila znepokojení nad stavem implementace kohezní politiky, především Národního plánu obnovy, a právě jsme vyzvali příslušná ministerstva, zejména ministerstvo průmyslu a obchodu a ministerstvo pro místní rozvoj k aktivitám vedoucím k možné úpravě kritérií.

Vím, že to bude složité, nicméně přesto vás o to prosím, myslím, že by to bylo ve prospěch čerpání a těch uchazečů, kteří se o prostředky z Národního plánu obnovy chtějí ucházet, je to obrovská šance. Byla by velká škoda ji nevyužít.

Děkuji vám za to.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…