Senátor Vilímec: Je třeba se zamyslet nad tím, jestli nás zrovna tady tlačí čas

18.05.2022 13:03

Projev na 25. schůzi Senátu 18. května 2022 k zákonu o daních z příjmů

Senátor Vilímec: Je třeba se zamyslet nad tím, jestli nás zrovna tady tlačí čas
Foto: ODS
Popisek: Vladislav Vilímec

Vážený pane předsedo, vážený pane ministře, vážené kolegyně a kolegové,

já jsem si vědom toho, že Poslanecká sněmovna je zmítána nevídanými obstrukcemi ze strany opozice. Také jsem byl 3 volební období poslancem a vím, že je to velmi komplikované. Jsem dalek tady vydávat nějaké hraběcí rady, ale ukazuje se, že schvalovat v takzvané devadesátce komplikovanější zákony, které jsou navíc v gescích různých ministerstev, není úplně ideální nebo není úplně jaksi ideální řešení. Já jsem si vědom toho, že jsme v nějaké situaci. Ale to jsme byly vždycky a budeme v nějaké situaci.

Takže úkolem Senátu, a určitě i hospodářského výboru, je, pokud možno, odstranit, když ne legislativní chyby, alespoň legislativní nedůslednosti. A nade vší pochybnost, prostě tak k tomu přistoupil hospodářský výbor. Jestli to nakonec projde hlasováním na plénu, je otázkou. Ale je třeba se zamyslet nad tím, jestli nás zrovna tady v tomto případě tolik tlačí čas. U silniční daně určitě ne. Určitě ne. U ochrany ovzduší, novely zákona, nevím. Také bych se toho neobával. To znamená, prostě buďto vyhovíme prosbě paní ministryně a naší ctěné kolegyni, abychom takzvaně nedělali problémy, tady říkám – a nechci se pouštět s panem kolegou Goláněm do nějaké debaty, je to může vést, nebo nemůže vést k daňovým únikům, prostě tam ta určitá část té věty tam chybí.

Anketa

Jste ochotni alespoň částečně omezit topení, ježdění autem či užívání klimatizace, abyste pomohli Ukrajině proti Putinovi?

2%
97%
hlasovalo: 35898 lidí

Může to vést, koneckonců nakonec jak Ministerstvo financí, tak Ministerstvo životního prostředí včera na jednání výboru souhlasilo s tím, aby se ta část té věci doplnila. To znamená, oba resorty, v jejichž gesci je tento návrh zákona, s touto změnou souhlasily. Já nedokážu odhadnout, jestli je šance, aby, pokud budeme vracet, aby ještě v červnu ta vratka byla projednána v Poslanecké sněmovně. To nedokážu... Jako když jsem bývával ve sněmovně, tak také byly obstrukce, ale platilo pravidlo, že vratky ze Senáty se vždycky každé úterý projednávaly. Tak nedokážu, možná je dneska jiný styl jednání Poslanecké sněmovny, ale jako já spíš chci udělat tvou obecnou poznámku. Protože ono i v tom dalším tisku, který budeme projednávat, taky se objevila nějaká legislativní nedůslednost. Tam jsme nakonec vyhověli prosbě předkladatelů, protože skutečně je to poslanecký návrh, a tam jsme hráli nebo ten návrh hraje o čas.

Tady jsem přesvědčen, že nás tolik čas netlačí. A buďto vyhovíme snaze nebo prosbě paní ministryně životního prostředí s tím, že jsme si vědomi, že žádný zákon není dokonalý, ale dokonalost není z tohoto světa, to nebude žádný zákon dokonalý. A pokud jsme přišli na nějaké legislativní nedůslednosti, které by mohly – mohly – vést k daňovým únikům, tak je na místě, minimálně v případě hospodářského výboru, aby navrhl opravit tuto nedůslednost. Takže to jenom k jednání našeho výboru. A já se přiznám, že se přidržím toho stanoviska hospodářského výboru, protože podotýkám, že všichni členové hospodářského výboru včera hlasovali pro vrácení s tímto jedním pozměňovacím návrhem.

Děkuji za pozornost.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

21:10 Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s krajany.