Senátor Vosecký: Je zapotřebí v rámci sjednocování Evropy sjednotit pravidla pro cyklisty

15.11.2018 19:45

Projev na 2. schůzi Senátu 15. 11. ke změně návrhu zákona o provozu na pozemních komunikacích.

Senátor Vosecký: Je zapotřebí v rámci sjednocování Evropy sjednotit pravidla pro cyklisty
Foto: red
Popisek: Jiří Vosecký, senátor za SLK

Děkuji za slovo, pane předsedající, dámy a pánové. Senátní tisk č. 261 v podstatě není nový. Před třemi lety se v podstatě v obdobném znění schválil s tím, že tam byla schválena horní hranice alkoholu v krvi 0,8 promile. Tento návrh č. 261 předpokládá, že by to bylo 0,5 promile, tak jak je to ve všech okolních evropských zemích. Proč se k této úpravě přistoupilo? Ta byla zapříčiněna tím, že Policie ČR začala vybírat a pokutovat cyklisty na vinných stezkách a cyklotrasách, já netvrdím, že za to můžou ti policisté, kteří tam byli vysláni. To svědčí jenom o tom, že jejich vedení jaksi ztratilo trošku selský rozum. Jestliže se tyto kompetence zneužívají, což se zneužívají, tak je zapotřebí jaksi tu kompetenci upravit tak, aby nebyla možná zneužívaná, nehledě k tomu, že ve všech okolních státech platí 0,5 promile alkoholu v krvi. To je přesně to samé, třeba u nás, jako když jedeme z Krompachu na Oybin, tak že si na Oybině dáte pivo, sjedete a vyjedete v Neugersdorfu zase v Čechách, tak v Německu nepácháte trestný čin, ale v Čechách, jak přijedete, tak zase máte problém.

Takže tady v rámci toho příhraničního styku je zapotřebí v rámci sjednocování Evropy jaksi sjednotit pravidla. Nehledě k tomu, že když jsme tady v minulosti schvalovali protikuřácký zákon, tak se všude říkalo, ano, v Evropě to všude mají a u nás to nemají. A teď říkáme, ano, všude okolo nás v Evropě to mají do 0,5, jenom my to nemáme, protože ze zdravotního hlediska absolutní nula, všichni víme, že je nesmysl.

Další věc, která tady je, je ta, že když budu v restauraci, objednám si pivo, vedle budou sedět policisté, oni odjedou o pět minut dříve, já pojedu za nimi, oni vědí, že jsem si dal pivo, oni mi dají nadýchat, já nadýchám do 0,3, oni se mě zeptají, pil jste, já jim řeknu, ne, nepil jsem. V tu chvíli v podstatě nemohou nic udělat. To znamená, je tady zapotřebí vytvořit nějaký stav, aby lidé nebyli vědomě nuceni ke lži, protože tímto způsobem nutíme lidi lhát, protože jestli řeknete pravdu, měl jsem malé pivo, budete mít třeba jenom 0,2, tak prostě máte smůlu. Systém se spouští. Když řeknete, že jste nepili, tak policisté nemůžou nic udělat, poděkuji vám a jedete dál. Takže v tuto chvíli je to i nevýchovné, říkat ano, mluvit pravdu se nevyplácí.

Já bych teď přečetl ustanovení, která tady jsou, když dovolíte. Takže:

1. předně musí jet cyklista na jednomístném kole sám, tedy nepoveze dítě, na sedadle nebo pro přepravu nepotáhne ani žádný přívěsný vozík či připojené dětské kolo,

2. je podmínka, že k takové jízdě dojde jenom na stezkách pro cyklisty nebo účelových místních komunikací nebo silnic 3. třídy, ano, tady může vzniknout jakýsi argument, že některé silnice 3. třídy jsou velmi vytížené, ale to zase záleží na místní samosprávě, kde místní samospráva může dát zákazovou značku, kdy ty silnice 3. třídy, ano, některé tady v okolí Prahy jsou, to je pravda, ale u nás ne, ale tak tam dát zákaz vjezdu cyklistům a je celý problém vyřešení, takže tady argument, že silnice 3. třídy jsou přetížené, jaksi neobstojí,

3. předpokladem využití výjimky ze zákazu je požití alkoholu, je požadavek, aby u cyklisty byla zachována schopnost řídit jízdní kolo, a to tedy konkrétně, aby u něj nebyl zjištěn obsah alkoholu vyšší než 0,5 promile,

4. poslední navrhovanou úpravou je změna, to jsou pokuty, protože pokuty byly v rozsahu od 2500 do 20 000. Já si myslím, že by se to mělo sjednotit na 500 korun, protože rozsah 2500 až 20 000 dává dost velký prostor k tomu, aby vás měli na gumě, já si myslím, že pokuty by měly být jasné a striktní, to znamená 500 korun.

V zahraničí toto funguje, já nejsem přesvědčen, že čeští občané jsou jiní než vedle v Německu nebo v Polsku, chovají se ukázněně. Já si myslím, že by to mělo být obdobné i u nás. Pravdou je, to je pravda, že dál na východ je nulová tolerance. A pak otázka zní, jestli se chceme posouvat na západ nebo na východ. Já si myslím, že bychom se měli posunout na západ, že bychom měli harmonizovat základní právní předpisy, aby turisté a cyklisté, kteří k nám jezdí, v podstatě se nedostávali do problémů.

Jinak je tady ještě pozměňovací návrh, ten se týká vodáků, ale ten bude načten jako výborový. Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…