Senátor Vystrčil: Zápis do e-receptu je komplikovaný kvůli nedobrému ambulantnímu systému

12.10.2022 17:41

Projev na 30. schůzi Senátu dne 12. října 2022 k návrhu změny zákona o léčivech.

Senátor Vystrčil: Zápis do e-receptu je komplikovaný kvůli nedobrému ambulantnímu systému
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Miloš Vystrčil

Vážený pane předsedající, vážení páni ministři, já chci poděkovat kolegu Zitterbartovi za to, že tu vysvětlil věci, které já jsem od lékařů také slyšel, přesně tak, že používají své ambulantní systémy, pomocí kterých pak zapisují do e-receptu s tím, že ty systémy jsou různě kvalitní. 

Anketa

Jste ještě schopni zajistit si dostatek kvalitního jídla?

16%
hlasovalo: 16316 lidí
A někteří lékaři, kteří si stěžují, že zápis do e-receptu je komplikovaný, tak není komplikovaný kvůli e-receptu, ale kvůli tomu, že oni mají vybraný nedobrý ambulantní systém. A to je věc, do které se já nechcí více míchat. Já jen znovu apeluji, jsem rád, že tu pan ministr zdravotnictví řekl, aby se udělalo vše pro to, aby včas došlo k tomu, aby data, která už nebudou evidována v e-receptu nebo v systému e-recept, začala být v ten samý okamžik evidována v ISIN. A hlavně aby potom z ISIN okamžitě přecházela do databáze SÚKL, protože by potom občané přišli o nějakou službu, na kterou si dnes aspoň část z nich už zvykla, že si mohou vyjet, kdy byli očkováni, vyzvednout si to na CzechPointu, prokázat se tím, že jsou očkováni a nemají s tím žádný problém. Je tam také ta služba, tuším, že vás to upozorňuje, kdy se máte jít naočkovat. To je zase další služba, kterou e-recept dává. A bylo by velmi škoda, kdybychom najednou udělali krok, který všechny tyto věci zastaví. A já znovu opakuji, a chci, aby to tu zaznělo na mikrofon a bylo to ve stenozáznamu – já mám od lidí, ke kterým mám z hlediska informatiky důvěru, zprávy, že se to stane, že nějakou dobu přestaneme evidovat očkování v e-receptu a zároveň to nebude tak, že by to plně nahradil ISIN včetně převodu nazpátek do informačního systému SÚKL tak, aby zůstaly zachovány ty služby. Já mám zprávy, že to není připraveno, že to není dostatečně uděláno. Měl jsem připravený pozměňovací návrh, kde by bylo nějakou dobu nutné třeba dělat evidenci v obou dvou případech. Vím, že by to lékaři úplně nepřivítali, ale bylo by tím zajištěno to, že by to fungovalo. Ale nepředkládám ho, budu věřit panu ministrovi zdravotnictví. Pro něj je to, že to tu dvakrát řekl na mikrofon, předpokládám, závazek.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Paroubek (ČSSD): Šmardova SOCDEM na cestě podrazů

15:41 Paroubek (ČSSD): Šmardova SOCDEM na cestě podrazů

Od časů B. Sobotky, jehož je Šmarda věrným přítelem a učedníkem, strana Lidového domu nastoupila pod…