Senátorka Dernerová: Jako lékaři se musíme vymezit proti rozšíření těžby. Krátíme si život o 9,5 dne ročně

24.09.2015 8:35

Přes sto lékařů z celého Ústeckého kraje včera vyzvalo členy vlády, aby rozhodnutí o limitech dostatečně zvážili a nepodléhali uhelné lobby. Prolomení limitů by podle lékařů znamenalo další poškozování zdraví obyvatel Ústeckého kraje. Severní Čechy jsou i přes zlepšení v 90. letech minulého století stále nejvíce znečištěným krajem v ČR, což se promítá i ve vyšším výskytu nádorových onemocnění a předčasných úmrtí. Lékaři dnes dopis adresovaný vládě představili na tiskové konferenci v Senátu.

Senátorka Dernerová: Jako lékaři se musíme vymezit proti rozšíření těžby. Krátíme si život o 9,5 dne ročně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dětská neuroložka a senátorka Alena Dernerová

“Iniciativa lékařů ukazuje, že problematika limitů není jen o zachování pracovních míst. I nedávná studie Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy totiž ukazuje, že těžba má nejen zdravotní dopady na občany v celém kraji, ale náklady s ní související přináší i značnou ekonomickou zátěž pro stát. Veřejná podpora i všechna fakta mluví jasně: Zachovejme limity,” uvádí senátor Václav Láska (SZ).

“Jako lékaři se musíme zásadně vymezit proti prolomení těžebních limitů, které prosazují majitelé dolů ve spolupráci s lobbisty a odbory. Dalším rozšířením těžby a spálením uhlí bude pokračovat zásadní újma na zdraví obyvatel Ústeckého kraje, kterého se těžební limity nejvíce dotýkají. Tím, že dýcháme místní vzduch si zkracujeme život v průměru o 9,5 dne za rok. Zdraví obyvatel je základní a nezpochybnitelnou hodnotou, od které se odvíjí další socio-ekonomické faktory, včetně zaměstnanosti a rozvoje regionu,” uvádí senátorka za obvod Most MUDr. Alena Dernerová.

Těžba v povrchových dolech produkuje velké množství prachových částic různých velikostí, které reagují s plyny z elektráren a tepláren a dalšími vlivy z chemického průmyslu, který je v regionu rovněž hodně zastoupen. Vzájemnou interakcí těchto škodlivin vznikají podle lékařů velmi drobné aktivní částice škodlivých látek, které se snadno vstřebávají dýchacím systémem a které poškozují zdraví populace ještě před narozením – dochází tedy k poškození genetické informace v dospívajících spermiích a vajíčkách budoucích rodičů nastávající generace.

“Tato smutná realita je bohužel potvrzena zvýšenou četností spontánních potratů a narozením degenerovaných plodů. Pokud se narodí zdravé dítě, tak již od prvního vdechnutí ústeckého vzduchu začíná systematické poškozování zdraví. To vede k výraznému zvýšení onemocnění dýchacího i kardiovaskulárního aparátu s výraznější četností nádorových onemocnění. V důsledku dochází ke zhoršení zdravotního stavu a předčasným úmrtím,” uvádí iniciátor otevřeného dopisu MUDr. Petr Končel (SZ).

Iniciativa lékařů je součástí kampaně za zachování územních limitů těžby hnědého uhlí, kterou zahájila Strana zelených na jaře letošního roku. Zelení získali již několik tisíc podpisů pod petici, uspořádali desítky akcí napříč republikou a iniciovali veřejné slyšení v Senátu. Bližší informace o kampani: www.zachovejmelimity.cz.

Mgr. Václav Láska

  • BPP
  • Tento profil nevytvořil Václav Láska, proto zde není aktivní
  • senátor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).