Senátorka Horská: Půlmilionová sankce za přijetí neočkovaného dítěte do školky je nepřiměřená

24.01.2016 12:19

Uznávám, že ne vždy je jednoduché ukázat, že Senát PČR umí být účinnou pojistkou při chybách, které se vyskytnou v zákonech, které dorazí z vlády a Poslanecké sněmovny.

Senátorka Horská: Půlmilionová sankce za přijetí neočkovaného dítěte do školky je nepřiměřená
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředsedkyně Miluše Horská

Často chybí především čas a politická síla k tomu, aby se lecjaké chyby a omyly napravily. Myslím ale, že to, že to jde, se minulý týden jasně povedlo ukázat na příkladu mého návrhu novely zákona  o ochraně veřejného zdraví. Cílem mého předkládaného návrhu není útočit na povinné očkování, nýbrž napravit zjevné nelogičnosti v těchto dvou věcech:

První je úsilí zrušit požadavek na očkování při pořádání škol v přírodě a zotavovacích akcí. Jinými slovy povolení účasti neočkovaných dětí na školách v přírodě a letních táborech. Současná právní úprava je totiž rozporuplná. Děti se reálně pohybují ve školním kolektivu  - kromě prázdnin - po celý rok a z hlediska zákona neúplné očkování některých z nich není pro školní docházku problematické. Takovýto stav je bezpečný i z hlediska lékařské vědy. Samotná přítomnost několika neočkovaných jedinců v kolektivu totiž není z hlediska ochrany kolektivu problematická, jelikož ostatní děti očkovány jsou. Jako takové je chrání jak individuální účinky očkování, tak ty kolektivní, které zůstávají účinné, je-li očkováno alespoň 90 procent skupiny. Toto medicínské pravidlo platí jak ve škole, tak ve chvíli, kdy se děti mají vypravit na školu v přírodě či tábor. Zatímco si ovšem věda stojí za svým, v očích zákona se cestou na tábor či školu v přírodě z neočkovaného dítěte náhle stává osoba riziková a z kolektivu je vyloučena. U táborů se zákaz přitom týká pouze akcí o 30 a více dětech, trvajících 5 a více dní, na jiné typy akcí o jiném rozsahu se přitom zákaz vůbec nevztahuje. Takovýto přístup nemůže být z hlediska ochrany veřejného zdraví rozumně odůvodněn, proto navrhuji povinnost plného očkování pro účast na škole v přírodě nebo zotavovací akci zrušit.

Druhým bodem je snaha značně snížit sankce hrozící mateřským školám, dětským skupinám a poskytovatelům péče o děti do tří let v případě přijetí neočkovaného nebo neplně očkovaného dítěte. Výše pokuty stanovené za porušení této povinnosti je ve výši až 500.000 Kč zcela nepřiměřená svému účelu. Při projednávání novely zákona o ochraně veřejného zdraví byly přitom obdobné typy sankcí sníženy z původně navrhovaných 500.000 Kč na 30.000 Kč. Proto navrhuji snížit výši sankce také u tohoto správního deliktu. Jakkoli jde stále o velkou sumu, což si velmi dobře uvědomuji, tak je třeba vědět, že zcela odstranit sankce není možné.

Tyto body nyní bude projednávat Senát a následně i Poslanecká sněmovna. Doufejme, že v této věci dojde k nápravě, která odstraní zátěž a nelogičnost směrem k našim školám. Politika se tím jistě více přiblíží občanům a odstraní se zjevné nelogičnosti. Od toho tady jako politici máme být.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

10:04 Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

Ministerstvo spravedlnosti aktuálně diskutuje opatření ke snížení rizika zpronevěry peněz z advokátn…