Senátorka Jelínková: Ošetřovné na 60 % denního vyměřovacího základu je nedostatečné

25.03.2020 19:33

Projev na 18. schůzi Senátu dne 25. 3. 2020 k návrhu zákona o některých úpravách v sociálním zabezpečení v souvislosti s mimořádnými opatřeními při epidemii v roce 2020

Senátorka Jelínková: Ošetřovné na 60 % denního vyměřovacího základu je nedostatečné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šárka Jelínková

Hezké odpoledne, paní ministryně, pane předsedající, kolegyně, kolegové. Samozřejmě v této mimořádné době je potřeba reagovat, je důležité reagovat. Tady máme reakci, kterou projednáváme ze strany MPSV. A já si dovolím říci, že je to opravdu jen minimalistická reakce na tuto dobu. To, že jsme prodloužili podpůrčí dobu pro rodiče, kteří musí být se svými dětmi, protože byly uzavřeny školy i školky, ale k těm se ještě dostanu, to je asi samozřejmost, protože asi úplně bez příjmu by být nemohli. To, že zůstali na ošetřovném na 60 % denního vyměřovacího základu, si myslím, že je nedostatečné, protože běžně je ošetřování člena rodiny nastaveno na devět dní, u matek samoživitelek na 16 dní, kdežto tato doma může trvat delší dobu a myslím si, že s 60% výší příjmu vydržet delší dobu může být opravdu velký zásah do rodinných rozpočtů. A navíc si uvědomme, že výdej rodiny, co utratí, je velkým důležitým zdrojem naší ekonomiky, aby se ekonomika zase i nastartovala. Takže výdaje našich domácností nám potom pomohou i v tom, že se to vrátí, pokud bychom zvýšili tuto výši denního vyměřovacího základu.

Pak je dobře, že v rámci až tedy pozměňovacích návrhů se doplnilo to, že se mohou rodiče i víckrát střídat, protože napřed tam bylo vlastně jen jedenkrát. Ale myslím si, že jsme mohli tuto mimořádnou dobu využít i k tomu a zapojit opravdu i prarodiče. Já si myslím, že i do budoucna bude dobře, když rodiny budou mít větší možnost a větší flexibilitu v tom, vybírat si, kdo se bude starat o děti. Vzhledem k zaměstnanosti, celkové situaci rodin a naší společnosti si myslím, že zapojení prarodičů, kteří už možná zase, dnes ještě zaměstnaných, mají problém ve vyšším věku si třeba hledat zaměstnání, tak mohou zase pomoci rodinám, aby si vydělávaly atd. Tak toto byla určitě jedna z příležitostí. My jsme tento pozměňovací návrh jako KDU-ČSL měli v Poslanecké sněmovně a nebyl schválen. Takže si myslím, že to je další námět k zamyšlení.

Důležité také je, že se také bohužel až v rámci pozměňovacího návrhu, ale bohudík, že to tam je, že se nezapomnělo i na děti s postižením starší 13 let, které chodí do školských zařízení. Já si myslím, že je důležité, abychom opravdu mysleli na meziresortní věci, kde se nám školství, sociální služby a zdravotnictví navzájem prolínají, abychom se na to nedívali vždy pohledem jednoho resortu. Takže kdyby tam nebyla tato záležitost, tak se přiznám, že bychom určitě pozměňovací návrh nějaký dávali. My se přikláníme k tomu, že je nutné teď začít jednat rychle. Nedáváme za náš klub nebo za náš ústavně-právní výbor, jsem nenavrhovala žádný pozměňovací návrh, ale myslím si, že je tam ještě hodně věcí, které se dalo zlepšit směrem k lidem. Všichni jsme teď byli hozeni do mimořádné situace. Takže bych chtěla jen říci, že začínáme, a beru to jen jako to nejmenší minimum, co jsme mohli pro rodiny udělat. Budeme i nadále připraveni s vámi spolupracovat na případných změnách, o kterých zde mluvím.

A ještě jsem chtěla jednu věc, to jsou mateřské školy, které se nám také v pozměňovacím návrhu Poslanecké sněmovny tam nedostaly. Jsou sice města a obce, kde mateřské školy nebyly zavřeny, a to z toho důvodu, aby opravdu mohly určité profese, zdravotníci, lékaři chodit do zaměstnání a vykonávat to, co po nich potřebujeme, ale jsou tam třeba rodiny, které mají dítě, které je třeba náchylné k nemocím nebo bydlí s prarodiči, kteří jsou ohroženou cílovou skupinou a nechtějí děti dávat do mateřské školy a nemají možnost využívat a čerpat ošetřovné na člena rodiny. I mnozí starostové jsou stavěni do takového trošku střetu zájmů. Na jednu stranu vyzývají své lidi, občany ve městě, aby pokud není nutné, aby nedávali děti do mateřských školek, aby nemuselo víc učitelek chodit, starat se atd., ať je to opravdu jen pro ty nezbytně nutné profese, které potřebujeme, aby pracovaly. A na druhou stranu jim řeknou: "Dobře, ty chceš, starosto, abychom nedávali děti do mateřské školy, ale já nemám nárok na OČR." Takže to jsou ještě další podněty k případnému doplnění a změnám, o kterých mluvíme a o kterých víte, protože byly i v rámci PS diskutovány. My jsme připraveni to podpořit, jak to teď přišlo, nebudeme žádné pozměňovací návrhy dávat, ale doufám, že to není konečné, že je to opravdu jen minimalistický návrh a že budeme ještě pracovat nad dalších změnách, které budou ve prospěch našich občanů. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…