Senátorka Zwyrtek Hamplová: Obrovské množství otazníků mi brání zvednout ruku

20.12.2023 16:21

Projev na 20. schůzi Senátu 20. prosince 2023 k zákonu o právu na digitální služby

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Obrovské množství otazníků mi brání zvednout ruku
Foto: Archiv PL
Popisek: Senátorka Jana Zwyrtek Hamplová

Já už jen doplním. Chtěla bych výslovně podpořit návrh pana kolegy Canova na zamítnutí tohoto návrhu, a to velmi stručně ze tří důvodů.

Jednak jeho argument protizákonnosti účinnosti potvrzuji, je to prostě tak. Neměli bychom hlasovat pro normu, která je v rozporu se zákonem. Za sebe sama bych tam doplnila ještě dva důvody. Často až někdy úzkostlivě dbáme, abychom postupovali v souladu s EU. Tady jdeme svým sólo projektem, který, nejsem přesvědčena o tom, ale říkám to jako laik na základě logické selské úvahy, postupujeme vlastní cestou, která tam bude stát – úplně nechápu – ty pojmy nižší a vyšší desítky milionů korun.

Anketa

Vadí vám chování Andreje Babiše v TV debatách a v Poslanecké sněmovně?

8%
90%
hlasovalo: 43743 lidí

Já bych chtěla i ve vztahu k tomu pojmu veřejné listiny říci jednu věc. Ať je to tak nebo tak, pokud by to i bylo chápáno jako veřejná listina, tak si musíme uvědomit, že to není jen o prokazování totožnosti, která nám usnadní život, já také nerada nosím těch 10 karet v peněžence, takže obecně tento směr podporuji, nicméně toto konkrétní provedení považuji za nešťastné určitou zmatečností, která vyžaduje toto všechno vysvětlování kolem.

A uvědomme si, že to není dlouho, vláda tu řešila, jak to bude s výdaji pošty a podobně. Na poště se také ověřují podpisy a tak dále. To vše je s tím spojeno. Volební komise, to jsem si ani nevzpomněla, správná poznámka. Takže s tímto se bude muset naučit strašná spousta lidí. Bude to vyžadovat strašnou spoustu techniky. A význam, pokud to tak je, pokud to má i význam veřejné listiny, tak o to víc bych počítala do deseti, než něco podobného přijmeme, protože pojem „veřejná listina“, přítomní právníci ví, je velmi závažná věc.

Takže když to zrekapituluji, důvody k to mu, co tu uvedl, řekla bych ten nejzávažnější, pan kolega Canov, protiprávnost účinnosti, tak opravdu zbytečné náklady, příliš mnoho otazníků, příliš mnoho dopadů na praxi jak při faktické realizaci, tak při právních dopadech. Mohou tam být výrazné dopady veřejné listiny, možnosti zneužití. Nejsem tak přesvědčena, že to má ten právní význam, jak jsem si zákon četla. Mohou kolem toho být dohady.

Takže je tam opravdu obrovské množství otazníků, které mi brání pro to zvednout ruku. A myslím si, že je na místě tento návrh zamítnout jako předčasný, nepříliš připravený a s tím, že neumíme zatím vidět správně, kolik to bude stát úsilí v praxi jak faktického lidského, tak finančního. Takže podporuji návrh pana kolegy Canova zamítnout tento návrh.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Bez války by Fialova vláda přišla o poslední téma

10:14 Schillerová (ANO): Bez války by Fialova vláda přišla o poslední téma

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k antikampani koalice SPOLU.