Šilar (KDU-ČSL): Čerpání z historických kořenů má význam i dnes

27.08.2013 15:36

Předseda klubu KOD – KDU-ČSL a nezávislí Petr Šilar na Horské mši na Čerchově

Šilar (KDU-ČSL): Čerpání z historických kořenů má význam i dnes
Foto: Senat.cz
Popisek: Senátor Petr Šilar (KDU-ČSL)

Předseda senátního klubu KOD – KDU-ČSL a nezávislí Petr Šilar se včera zúčastnil 22. Horské mše na Čerchově. Bohoslužba se konala těsně pod vrcholem známé památné hory, která je součástí Českého lesa na česko-bavorské hranici.

 Atmosféru mše senátor Šilar komentoval slovy: „Jsem rád, že jsem se mohl této slavnostní bohoslužby zúčastnit, byť počasí letos mnoho nepřálo. Měl jsem silný pocit, že se dotýkáme duchovních kořenů, z nichž tento krásný kraj i celá naše společnost vyrůstá. Navíc nás spojují s našimi německými i dalšími sousedy ve společném evropském domě. Jsem přesvědčený, že čerpání z těchto kořenů je inspirativní i dnes, na počátku 21. století.“

Již tradičně byli přítomni nejen účastníci od nás, ale zhruba z poloviny též poutníci ze sousedního Bavorska. Hlavním celebrantem slavnostní mše byl plzeňský římskokatolický biskup František Radkovský, který se ve své promluvě rovněž dotkl křesťanských hodnot v základu evropské identity a mimo jiné ve svém krátkém, ale přesně cíleném kázání, určitě nejen pro přítomné, zcela jasně upozornil: „Křesťan má v účasti na mši nacházet sílu a odhodlání pro aktivní činnost na veřejnosti nebo alespoň ve svém nejbližším okolí. Mnoho křesťanů však považuje už návštěvu kostela za vrchol své křesťanské aktivity, a to je skutečně málo.“

Zvláštností letošní akce bylo svěcení nového dřevěného kříže v místě setkání.

Za KDU-ČSL se kromě předsedy senátního klubu Petra Šilara zúčastnili rovněž okresní předseda Jan Kadlec a Stanislav Antoš, předseda místní organizace KDU-ČSL Domažlice, a místopředseda KDU-ČSL Pardubického kraje Petr Čada.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Dálnice stavíme a připravujeme nejrychleji v historii

10:21 Premiér Fiala: Dálnice stavíme a připravujeme nejrychleji v historii

Páté jednání Vládního výboru pro strategické investice 22. dubna 2024 se týkalo především financován…