Šimoník (SZ): Limity uhelné minulosti

01.02.2015 13:56

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) pokračuje v neblahé tradici manipulací, triků a prosazování zájmů velkých firem proti zájmům občanů.

Šimoník (SZ): Limity uhelné minulosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace hornických odborů před ministerstvem průmyslu a obchodu za prolomení těžebních limitů v severních Čechách

Ministr Mládek ve 2 ze 4 variant dalšího postupu kolem územně-ekologických limitů plánuje prolomení limitů na dole ČSA a bourání Horního Jiřetína, přestože státní energetická koncepce s uhlím za limity z tohoto dolu nepočítá. Jediným smyslem těchto variant tedy je otevření prostoru pro manipulaci veřejného mínění a vytváření tlaku na politiky ze strany uhelné lobby.

V minulých dvou desetiletích už jsme toho slyšeli a zažili od MPO opravdu hodně. Třeba sliby odstavení starých uhelných elektráren v severních Čechách po spuštění Temelína, přitom stále pokračuje nesmyslný export elektřiny ze špinavých a neúčinných zdrojů. Nebo dlouholeté rozdávání uhlí těžařům zadarmo, či trik s dočasnou podporou přímotopů pro zvýšení poptávky a zdůvodnění stavby Temelína. A ještě nedávno ministr Martin Kuba hrozil nedostatkem elektřiny, pokud se prý další bloky v Temelíně nezačnou okamžitě stavět.

Vlády, těžaři i teplárny měly  již 25 let na to, aby se na plánované snižování těžby připravily. MPO však stále jede ve starých kolejích. Přestože na nátlak MŽP i ekologických organizací zpracovalo více scénářů státní energetické koncepce, v oblasti úspor či využívání obnovitelných zdrojů se jednotlivé scénáře liší jen kosmeticky. Systematickou podporou úspor tepla v soukromých i veřejných budovách i využíváním nových technologií, zejména tepelných čerpadel či využiváním solární energie, lze pokrýt mnohem větší část potřeb tepla, ale i elektřiny, než MPO ve svých scénářích uvažuje. Zatímco MPO plánuje uspořit do roku 2020 necelých 50 PJ a o dalších úsporách mluví velmi neurčitě, přitom jen potenciál úspor energie v budovách je kolem 120 PJ, nemluvě o možnosti využívání obnovitelných zdrojů. MPO tyto možnosti zdaleka nevyužívá.

Teplárenství je v těžké situaci, ale ne kvůli údajně hrozícímu nedostatku uhlí. Zastaralé a předimenzované rozvody často ještě z dob socialismu a na druhé straně rozvoj nových decentralizovaných zdrojů pro výrobu elektřiny a tepla vede k tomu, že teplárny přestávají být konkurenceschopné a v řadě míst začíná hrozit rozpad teplárenských sítí. Řešením však není lpění na spalování uhlí, ale v razantní modernizaci a v mnoha případech i redukci teplárenských systémů. Pracovní skupina pro teplárenství na MPO však funguje jen formálně a problémy neřeší.

Je vidět, že MPO má jiné priority, uhelné společnosti přece potřebují těžit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…