Šimral (Piráti): První učitelé splnili kurz odborného polytechnického vzdělávání

02.10.2019 12:15

Prvních 23 pražských učitelů obdrželo z rukou radního pro oblast školství Víta Šimrala certifikát o absolvování kurzu Polytechnická výchova pro učitele základních škol. Mohou tak se svými žáky absolvovat moderní obdobu „dílen“, nyní polytechnické výchovy, které dnes na pražských základních školách chybí.

Šimral (Piráti): První učitelé splnili kurz odborného polytechnického vzdělávání
Foto: praha.pirati.cz
Popisek: Vít Šimral

Hlavní město ve spolupráci s Hospodářskou komorou hl. m. Prahy podporuje návrat polytechnické výchovy do škol. Většina dětí má totiž velké nedostatky nejen v koordinaci a citlivosti při práci s jakýmkoliv nářadím, ale současně jim chybí i základní znalost samotného nářadí a způsobu jeho používání. To následně velmi ztěžuje práci středním odborným školám při přípravě studentů v jednotlivých řemeslných oborech, ale i studijních technických oborech, jakou jsou strojírenství, stavebnictví, chemie a podobně.

„Zapojit jednoduchý obvod, vyvrtat díru do zdi a zasadit hmoždinku, nebo jen zatlouct hřebík - to jsou dovednosti, které děti a mladé lidi dozajista v životě čekají, a mnozí z nich si je dříve, než je budou potřebovat, nevyzkouší. Proto podporujeme vznik polytechnických dílen, aby děti získávaly ve škole i vysloveně praktické dovednosti pro život,“ uvedl radní Vít Šimral.

Proto hlavní město v rámci Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání realizuje projekt Komplexní program rozvoje a podpory pražského školství, jehož nejdůležitější částí je vybudování tzv. Polytechnických hnízd na středních školách. Do nich mohou učitelé základních škol se svými žáky přicházet každý měsíc na čtyři hodiny a zde absolvovat moderní obdobu dřívějších „dílen“. V konečném důsledku jde o povzbuzení zájmu o technické vzdělávání a vytváření věcí rukama a chuti zabývat se vědou a inovacemi.

Učitelé, kteří obdrželi certifikáty, získali také od hlavního města Prahy ocenění za svoji snahu o změnu systému polytechnického vzdělávání na svých školách. Současně, pokud by byla polytechnická výchova na základních školách plošně obnovena, ji budou moci absolventi těchto odborných kurzů učit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…