Skála (KSČM): Chopí se v kolébce demokracie šance - její renesance?

02.07.2015 9:31

Pro „evropské vlády a média je řecká finanční pohroma dílem nezřízené rozmařilosti“. To moudro si říká o zpřesnění. „Osob a obsazení.“ Bezkonkurenčním zřídlem „dluhu olympijského kalibru“ je totiž „plýtvání při nákupu zbraní“.

Skála (KSČM):  Chopí se v kolébce demokracie šance - její renesance?
Foto: red
Popisek: PhDr. Josef Skála, CSc. (KSČM)

Pravdu, o níž ty vlády i média trapně mlčí, připomíná Finian Cunningham, po léta vědecký editor britské Royal Society of Chemistry, teď zase komentátor listů The Mirror, The Independent a Irish Times. Za knihu, nahlížející do temných zákulisí „arabského jara“, ho Bahrajn dokonce osobně vypověděl.

Právo na „demokratickou obnovu a katarzi“ – píše v posledním komentáři - má i „řecká tragédie našeho věku“. Takové „vykoupení“ však přinese jen „cesta, která tu dnešní radikálně změní“. „Racionální a průchodná.“ „Bez velehor dluhů a populace v mizérii.“ Cesta, co - „místo úsporných škrtů, uvalených na dělníky a důchodce“ – „vsadí na dalekosáhlé odzbrojení“. A „učiní tak přítrž hazardnímu militarismu, trvajícímu celé dekády“.

„Řecký vojenský rozpočet totiž, podle Stockholmského mezinárodního ústavu pro mírový výzkum, činí i po pěti letech hospodářské katastrofy 4 miliardy dolarů ročně. Tedy 2,2 procenta HDP – což je pro ekonomiku kolosální břemeno.“ A navíc i „dvojnásobek podílu, který z rozpočtu vyčleňuje na obranu většina zemí EU. Například u Německa je to 1,2 procenta, Itálie 1,1 procenta, Holandska 1,2 procenta a Belgie 1,1 procenta“.

„Rozmařilost“ bývala ještě „nehoráznější“

„Sníží-li Řecko vojenský rozpočet na polovinu, získá tím rok co rok 2 miliardy dolarů.“ A hravě tak „splatí jak svůj jeho momentální závazek vůči MMF“, tak se „mnohem snáz dopracuje i k rozpočtovému přebytku ve výši 1 procenta HDP, jejž po něm za rok 2015 požaduje ´Trojka´“. Zdroje, jež obojí umožní, jsou tak k mání, „aniž se musí znovu sáhnout na důchody a dělnické mzdy“.

Klade to logicky i otázku, „proč nezvolí nápaditější a demokratičtější postup Tsiprasova vláda, prezentující se jako radikálně socialistická koalice“. Tsipras „přišel minulý týden s návrhem snížit vojenský rozpočet o 200 miliónů dolarů – tedy jen o 5 procent“. „MMF ho však neakceptoval s tím, že zásahy do obranné politiky země platná pravidla nepřipouštějí“. Vytáčka, lámající rekordy „absurdity“, si koledovala o to, aby jí „Tsipras i řečtí voliči dali co proto“. Zrovna teď například žalobou z „miliard, pumpovaných MMF do kyjevského režimu, jenž vede válku proti populaci východní Ukrajiny“.

Ta „rozmařilost“ však bývala ještě „nehoráznější“. I v roce 2010, řecká tragédie už běžela, totiž země „na vojenské účely stále vynakládala 7 procent HDP, tak jako po řadu předchozích let“. Za „prvou dekádu tohoto století za ně, tvrdí kvalifikované odhady, utratilo ba 150 miliard dolarů“. Z celé „sumy, kterou teď dluží, tedy skoro polovinu“.

Řecký ekonom Angelos Philippides na to upozornil už v dubnu 2012 v britském Guardianu: „Zatímco ostatní evropské země vydávaly na obranu v průměru 2,2 procenta HDP, v případě Řecka to bylo 7 procent. Nebýt onoho pětiprocentního rozdílu, dnešní dluh se ani neměl odkud vzít.“

Že „řecký khaki catering“ páchne korupcí, bylo veřejným tajemstvím

Vojenské zakázky navíc obrostly mamutí korupcí. Za jednu z dlouhé série úplatkářských kauz stanul před soudem i bývalý ministr obrany Akis Tzochatzopoulos. Jen tady proteklo „penězovody“ na 75 miliónů dolarů. Exministr za to vyfasoval 20 let,. Mastná penále neminula ani řadu právnických osob. O 150 miliónů dolarů zůstala za korupci, díky níž Řecku udala čtyři ponorky, kratší i německá firma Ferrostahl. Ze zemí, co nyní Řecko školí z „hospodárnosti“, nebyla zdaleka jediná.

Že „řecký khaki catering“ páchne korupcí, bylo veřejným tajemstvím. Německé ani francouzské úřady však nehnuly ani malíčkem. „Berlínská i pařížská vláda valily do Řecka úvěry vesele dál.“ Poněvadž „za ně od jejich firem nakupovalo zbraně.“

„Dnes jsou Německo a Francie největšími institucionálními věřiteli Řecka.“ Právě ty je však natáhly „na skřipec dluhů lukrativními zbrojními dodávkami, z nichž profitovala německá a francouzská ekonomika“. Za řeckou pohromu jsou tak i přímo „kriminálně odpovědné“ hlavně tyto země.

Pokud Řecko „vehementně školí, aby ´si nežilo nad poměry´, zrovna Angela Merkelová, zní to jako nejapný žert“. „Místo nápravy tam, kde se problém vzal, se účet za megalomanii, z níž sami nic neměli, doluje z řeckých dělníků, důchodců, mládeže, lidí, závislých na pomoci ostatních.“

„Řecký lid vrátí ekonomiku na zdravé základy, jenž když se přestane hlásit k dluhu, vzniklému uměle.“ „Bohorovné armádní špičky to potěší asi sotva.“ Na „lehkou váhu tak určitě nelze“ – v „zemi, vržené v letech 1967 – 1974 ´režimem plukovníků´, zaštítěným Spojenými státy, do fašistické diktatury“ – „brát ani hrozbu vojenského puče“. „Právě z něj má podle všeho obavy i vláda Syrizy.“

Řecko proslulo coby rodiště demokracie

„Trojka“ udělá pro to, aby se Řecko svébytně nerozhodlo, cokoli. „Právo a spravedlnost jsou však na straně jeho lidu. Vymanit se z dluhového otroctví a diktátu je v jeho silách a měl by to udělat.“

Jen tak se to, „o čem je ´demos kratia´ - ´vláda lidu´, dočká obrody“. Jedině touto cestou „vzejde z řecké tragédie katarze, vlídná jak k lidu Řecka, tak ostatních západních zemí v dluhovém zajetí“.

„Řecko proslulo coby rodiště demokracie. Dvě tisíciletí nato je tu šance, že se stane i dějištěm její renesance.“

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hájek (STAN): Nejúrodnější půda se už nebude plošně měnit v parcely pro obchoďáky

4:32 Hájek (STAN): Nejúrodnější půda se už nebude plošně měnit v parcely pro obchoďáky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ochraně půdy.