Skála (KSČM): Děti Agent Orange

29.05.2015 9:39

Vietnam „ohrožoval“ Ameriku jen svou suverénní volbou. Mstila se hlavně „asymetricky“. Kobercovými nálety – a defolianty Agent Orange. Kurážnou zemi mrzačí i 40 let poté, co si tu Goliáš usekl ostudu – a přivodil „vietnamský syndrom“.

Skála (KSČM): Děti Agent Orange
Foto: red
Popisek: PhDr. Josef Skála, CSc. (KSČM)

K hrůznému dědictví“, jímž za to zaplatila, neumí mlčet ani news.com.au, jednička mezi australskými informačními portály: „Dioxin– jedna z nejjedovatějších chemikálií, jaké kdy člověk poznal – je ve vietnamském ekosystému, půdě i rybách, jež lidé konzumují z řek, dodnes.“

Přímo mu bylo „vystaveno 4,8 miliónu Vietnamců“. Na „400.000 jich to zabilo“. Škála diagnóz, jež to stále vyvolává, sahá od „rakoviny a vrozených defektů po malformace pokožky, choroby imunitního systému, selhání jater, psychosociální následky, neurologické defekty a choroby trávícího traktu.“

Vážnými následky Agent Orange – uvádí Červený kříž  - trpí i na 100.000 dnešních Vietnamců. Australský portál je přibližuje in natura. Snímky novotvarů, ženoucích slzy do očí. Zvlášť u capartů, narozených už generace po válce. Dioxin mrzačí i genofond.

K přezdívce přišel „podle barvy pruhů na sudech, v nichž je US Army skladovala“. Rozprášila ho „zhruba 80 miliónů litrů“. „Na víc než 30.000 čtverečných mil území Jižního Vietnamu.“ Tedy zhruba ploše České republiky.

Byl to agent děsivého zločinu. Válečného ekologického. Zbaběle asymetrický masakr jím Vietkong - obdivuhodnou vlasteneckou gerilu - zbavoval úkrytu pod korunami stromů. Decimoval i zemědělskou vegetaci. Cynicky vydíral i civilní populaci. Kapitulaci si nevynutil ani tím.  

Agent masového zločinu ne a ne „zmizet z půdy, potravin, lidské krve ani mateřského mléka“. V „alarmujících koncentracích“. Hlavně „poblíž bývalých vojenských základen Spojených států“.

Ten agent byl chemickou zbraní. Bezprecedentně masového ničení. Být z fanklubu amerického snu, dám se na pokání. A kolem lidských práv – natož chemických zbraní – si uložím bobříka mlčení. Jako řemen. A nadosmrti. 

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…