Sklenák (ČSSD): Naším cílem je podpořit zaměstnávání zdravotně postižených

05.12.2015 8:26

Sociální demokracie navrhuje zvýšit příspěvky na zaměstnávání zdravotně postižených. Tento návrh, který podal předseda Poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák, schválil sněmovní Výbor pro sociální politiku.

Sklenák (ČSSD): Naším cílem je podpořit zaměstnávání zdravotně postižených
Foto: ČSSD
Popisek: Roman Sklenák

Zpravodaj přednese doporučující stanovisko výboru, jež byl stanoven jako garanční, při závěrečném třetím čtení v Poslanecké sněmovně.

Pozměňující návrh byl podán v rámci projednávání novely zákona o zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a doporučuje změnit příslušná ustanovení zákona o zaměstnanosti. Souvisí s již schváleným zvýšením minimální mzdy od začátku příštího roku. U zaměstnanců, kteří zároveň pobírají invalidní důchod, se minimální mzda zvyšuje z 9.200 na 9.900 Kč za měsíc, z 8.000 Kč na 9.300 Kč roste minimální mzda u zaměstnavatelů, kteří zaměstnávají více než polovinu osob se zdravotním postižením.

Roman Sklenák navrhuje, aby se příspěvek zaměstnavateli na mzdu takového pracovníka zvýšil ze současných 8.000 na 8.800 Kč měsíčně, příspěvek na další provozní náklady související s provozováním chráněného pracovního místa pak z dosavadních 2.000 na 2.700 Kč za měsíc. „Zvýšení minimální mzdy bez adekvátního zvýšení státní podpory by mělo na některé zaměstnavatelské subjekty negativní dopad s rizikem omezení počtu takových pracovních míst. Naším cílem je naopak podpořit zaměstnávání osob se zdravotním postižením, proto chceme zvýšit adresný příspěvek jejich zaměstnavatelům,“ vysvětlil Roman Sklenák. Tento návrh má také podporu ministerstva práce a sociálních věcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.