Sklenák (ČSSD): Předložil jsem návrh, jak zajistit třísetkorunové zvýšení důchodů

27.04.2016 16:14

Sněmovní Výbor pro sociální politiku dnes doporučil Poslanecké sněmovně schválit můj pozměňovací návrh k novele zákona o důchodovém pojištění, kterým chci umožnit vládě zvýšit pro příští rok důchody o 2,7 % průměrného důchodu.

Sklenák (ČSSD): Předložil jsem návrh, jak zajistit třísetkorunové zvýšení důchodů
Foto: ČSSD
Popisek: Roman Sklenák

Poslední valorizace daná současnou právní úpravou činila pouze 40 korun. Proto Poslanecká sněmovna důchodcům vyšla vstříc a přispěla jim letos jednorázovým příspěvkem ve výši 1 200 Kč. Zároveň deklarovala, že navyšování důchodů hodlá řešit systémově a zvýšení důchodů by do budoucna mělo být nominálně relativně významné. Vládní novela má za cíl zamezit velmi nízkému zvýšení důchodů. Při uplatnění zmocnění při vládou navrženém koeficientu ve výši 1,7 % průměrného důchodu by valorizace důchodů by při současných ekonomických ukazatelích činila přibližně 193 Kč. Proto navrhuji koeficient navýšit na 2,7 % částky průměrného starobního důchodu. Jeho použití umožní vládě zvýšení o 300 Kč.

Jsem velmi rád, že Výbor pro sociální politiku můj pozměňovací návrh schválil a dá se tak očekávat i podpora Poslanecké sněmovny. Je pro mě překvapující, že členové výboru za ANO 2011 hlasovali proti návrhu, přestože je zcela v souladu s deklarovaným záměrem ministra financí zvýšit důchody pro příští rok právě o 300 Kč, a můj pozměňovací návrh dává vládě nástroj, jak tento cíl naplnit.

Roman Sklenák, předseda Poslaneckého klubu ČSSD

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Už i Evropský účetní dvůr varuje před dopady Green Dealu

15:06 Okamura (SPD): Už i Evropský účetní dvůr varuje před dopady Green Dealu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke Green Dealu.