Skopeček (ODS): Na dluh se dlouhodobě fungovat nedá

07.03.2021 8:38

Komentář na facebookovém profilu k sněmovnímu projednávání Rozhodnutí Rady o systému vlastních zdrojů Evropské unie

Skopeček (ODS): Na dluh se dlouhodobě fungovat nedá
Foto: Archiv Jana Skopečka
Popisek: Poslanec Jan Skopeček

Evropská unie využije jakékoliv krize k posílení svého vlivu a pravomocí, nejinak je tomu v covidové krizi. Nesouhlasím s hospodařením na dluh na úrovni ČR, nemohu tedy souhlasit ani s novým obřím zadlužením EU ve výši 500 mld. eur s konečnou splatností v roce 2058, za které budou ručit členské státy. Už předcházející dluhová krize eurozóny ukázala, že na dluh se dlouhodobě fungovat nedá. Pokud to nefungovalo na úrovni členských států, je bláhové si myslet, že lze dluhem zajistit prosperitu na úrovni celé EU.

Rovněž nové evropské daně jsou překročením Rubikonu v evropské integraci. Existence daní jako znaku národní suverenity by měla zůstat na úrovni jednotlivých členských států, které by činnost EU dominantně financovaly jako doposud.

Tato opravdu přelomová rozhodnutí jsou výsledkem červencového summitu EU, s jehož závěry souhlasil i premiér Babiš, aniž by za to něco významného pro ČR získal (např. uznání jaderné energie jako bezemisního zdroje). Je to další příklad toho, že premiér Babiš je vůči EU asertivní před voliči doma, ale v Bruselu nakonec sklopí uši a většinu návrhů odkývá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…