Šmarda (ČSSD): Vláda musí regulovat ceny a konečně začít pracovat – podporuji požadavky odborů

06.09.2022 10:01

Máme i u mě na Vysočině firmy, které uvažují o uzavření výroby. Nízké mzdy jim nenahradí nejistotu, kdy nevědí, jaké ceny za energie budou platit.

Šmarda (ČSSD): Vláda musí regulovat ceny a konečně začít pracovat – podporuji požadavky odborů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Michal Šmarda

Vidí, že na vládu české pravice není spolehnutí. V Rakousku nebo Německu sice budou podnikatelé platit lidem vyšší mzdy, ale stát je v krizi rychle a účinně podpoří. Vláda ohrožuje i budoucnost mého regionu. 

Anketa

Byla demonstrace ze 3. září pro její svolavatele úspěchem?

98%
1%
hlasovalo: 22438 lidí

Dnešní Meeting proti chudobě ČMKOS jsem sledoval velmi pozorně. Souhlasím zcela s požadavky odborů a Josefa Středuly. Je dobře, že plán na zvládnutí krize mají i zaměstnanci a že ho dobře a hlasitě představují.

Je třeba snížit DPH na základní potraviny a stát musí kontrolovat, že s DPH klesnou i ceny. Pokles DPH nemůže být cestou ke zvyšování zisků velkých firem.

Ceny energií je třeba zastropovat. Máme k tomu nástroj v podobě zákona o cenách. Není to žádná novinka, platí u nás už od počátku 90. let.

Na místě je podporovat veřejnou dopravu i modernizaci energetiky. Lidé mají  právo očekávat jisté a dostupné energie a mají nárok na dostupnost služeb v regionálních centrech.

Těší mě, že návrhy odborů jsou většinou ve shodě se Záchranným kruhem proti chudobě ČSSD. Celou prezentaci našich návrhů si můžete projít ZDE.

Důležitý znak dnešní krize je nahodilost, s jakou na lidi dopadá. I když má někdo cenu energií nízkou, anebo fixovanou ještě přes zimu, neznamená to, že soused nemusí kupovat energii za přemrštěnou cenu a nezbývá mu na živobytí. S touto citlivostí musí pracovat i sociální systém řízený dnes vládou pravice.

Řešení není slabý „úsporný tarif“ ministra průmyslu Jozefa Síkely. Ten dá lidem v dnešní podobě nejvýše pár tisícikorun během nadcházející zimy. Odpovědí je regulace neoprávněně zvyšovaných cen.

Požadavek na zachování kupní síly zaměstnanců je od ČMKOS a Josefa Středuly pro vyjednávání o růstu mezd na příští rok minimální požadavek. Plně ho z ČSSD podporujeme. Kde firmy mají velké zisky, je třeba je přerozdělit lidem ve mzdách. Protože hodnota firmy vzniká lidskou prací. Program levné práce a nízkých mezd se jasně vyčerpal.

Za ČSSD navrhujeme minimální mzdu 20 000 Kč od ledna 2023. Potřebujeme podpořit domácí poptávku obyvatel.

Když byla ČSSD ve vládě, stoupla minimální mzda z 8 500 na 16 200 Kč, je třeba v tom pokračovat. Nemůžeme považovat za normální, aby člověk, který pracuje, žil pod hranicí chudoby. Nepovažujeme za normální, aby člověk, který pracuje, měl problémy uživit rodinu.

I ČSSD jasně stojí proti chudobě. Členy a příznivce ČSSD samozřejmě vyzývám k podpoře demonstrace „5 minut po dvanácté“, kterou ČMKOS svolává na 8. října 2022 na pražské Václavské náměstí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice