Sobotka: ČSSD za sto dní ve vládě prosadila řadu pozitivních změn a bude v tom pokračovat

03.05.2014 16:49

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka při příležitosti oslav Prvního máje zhodnotil práci, která stojí za minulými sto dny vládního angažmá strany. Rozebral konkrétně, co všechno se už podařilo přesně v souladu s předvolebními sliby strany prosadit. Podotkl také, že jedině koalice s hnutím ANO a KDU-ČSL, která odrazila vůli voličů po změně stylu a obsahu vládnutí, může pokračovat v pozitivních reformách.

Sobotka: ČSSD za sto dní ve vládě prosadila řadu pozitivních změn a bude v tom pokračovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Sociální demokraté během sedmi let v opozici důsledně vzdorovali nespravedlivým reformám a chybné politice plošných škrtů, které způsobily pravicové vlády Topolánka, Nečase a Kalouska. V předčasných volbách, které ČSSD v roce 2013 prosadila, sice získali sociální demokraté nejvíce hlasů, ale levice jako celek v Poslanecké sněmovně většiny nedosáhla.

ČSSD dodržela svůj předvolební závazek a o vytvoření vlády nejednala ani s ODS, ani s TOP 09, tedy stranami odpovědnými za marasmus uplynulých let. Dohodli jsme se na vzniku vládní koalice s hnutím ANO a KDU-ČSL, které podobně jako ČSSD ve volbách odmítly minulou vládní politiku. Jsme přesvědčeni o tom, že takové složení vládní koalice nejvíce odpovídá přáním občanů, kteří se ve volbách jasně vyslovili pro změnu. Nová vláda získala důvěru Poslanecké sněmovny a pustila se do plnění vládního programu, který je průnikem předvolebních závazků všech tří koaličních stran.

Nová česká vláda musí od počátku pracovat velmi intenzivně, protože volební období plyne velmi rychle a zemi jsme bohužel převzali v nedobrém stavu. Naším cílem je zajistit řádný chod státu bez zbytečného plýtvání veřejnými penězi, chceme předkládat nové potřebné zákony, řešit kostlivce z minulosti, kteří tu zůstali po Nečasově vládě, a současně dát naší zemi tolik potřebnou stabilitu. Vládní koalice čas od  času prochází složitějšími diskusemi, je ale schopna nalézat společná řešení. Během prvních tří měsíců svého fungování tak nová vláda v rychlém tempu prosadila řadu pozitivních změn, na které občané čekali dlouhá léta.

Bojujeme s nezaměstnaností. Pomohli jsme získat nové investice (nová výroba ve Škodě Auto, Amazon v Dobrovízi) a pracujeme aktivně na dalších tak, abychom v regionech vytvořili nová pracovní místa. Obnovujeme fungování úřadů práce a připravili jsme novou aktivní vládní politiku zaměstnanosti. Měníme chování státu k seniorům. Vláda schválila zákon, podle kterého se vracíme k  vyššímu růstu penzí, spravedlivě plně podle vývoje cen. V roce 2015 tak bude průměrná valorizace garantována ve výši 205 Kč. Zahájili jsme práci na zákonu o sociálním bydlení a pokračujeme v přechodu ?nancování sociálních služeb na kraje. Rušíme poplatky ve zdravotnictví – přestalo se platit v nemocnicích, od ledna 2015 skončí poplatky v ambulancích a za recept.

Zrušené poplatky nahradí vyšší platby za státní pojištěnce. Stabilizujeme policii a poštu – nejsilnější bezpečnostní sbor má opět už jen jednoho řádně vybraného policejního prezidenta, prosazujeme navrácení mzdových prostředků, o které policisté a hasiči přišli za Nečasovy vlády. Bráníme rušení pobočkové sítě České pošty.

Často doslova na poslední chvíli zachraňujeme ze z evropských fondů – vláda má jasný plán, jak letos účelně využít co nejvíce z  24 miliard, o které bychom jinak přišli. Zvyšujeme pomoc rodinám s dětmi – vláda brzy projedná poskytnutí porodného i na druhé dítě a zvýšení daňových úlev pro pracující rodiny s dětmi. Ministerstvo školství chystá podporu výstavby nových mateřských škol.

Vracíme se znovu do Evropy – chceme, abychom v Evropě hráli první ligu, zlepšujeme proto velmi rychle komunikaci a spolupráci s našimi sousedy a dalšími partnery. Díky tomu toho v EU už dnes prosadíme víc. Zlepšujeme také vztahy s Čínou a dalšími státy, důležitými pro náš vývoz. Připravujeme zvýšení minimální mzdy. Ministryně práce a sociálních věcí navrhuje zvýšit minimální mzdu od roku 2015 o 500 Kč na 9 000 Kč hrubého. A v dalších letech chceme v jejím postupném zvyšování pokračovat. Obnovili jsme léta zanedbávaný sociální dialog. Se zástupci odborů a  zaměstnavatelů projednáváme všechna důležitá vládní rozhodnutí. Šetříme na provozu státu, neškrtáme ale v investicích a platech zaměstnanců veřejného sektoru.

Prosazujeme transparentní výběrová řízení a likvidujeme penězovody, kterými byla republika rozebírána ze strany nejrůznějších podvodníků a lobbistů. Tak jak jsme před volbami slíbili, snižujeme daň z přidané hodnoty. Od ledna 2015 se sníží z 15 na 10 % zdanění léků, knih, dětských plen a náhradní dětské výživy. Pracujeme na  zrychlení výstavby dopravní infrastruktury, která se v  naší zemi naprosto zastavila. Nové silnice potřebujeme jako důležitou podmínku růstu ekonomiky a zvýšení zaměstnanosti.

Odmítli jsme poskytnutí riskantních státních garancí na  dostavbu dvou nových bloků v jaderné elektrárně Temelín. Jadernou energetiku chceme v naší zemi rozvíjet i nadále, ale současně chceme minimalizovat cenová rizika pro odběratele elektřiny a státní rozpočet.

Zpřísňujeme zákony proti lichvě a zneužívání exekucí, jdeme tvrdě proti daňovým únikům včetně přípravy zákonů umožňujících prokazování původu majetku a elektronickou evidenci tržeb. Pevně věřím, že připravovaný státní rozpočet pomůže v příštím roce české ekonomice k více než dvouprocentnímu hospodářskému růstu. Po letech poklesu a stagnace silnější tempo nezbytně potřebujeme.

ČSSD je i nadále připravena učinit maximum pro to, aby nová vláda splnila svůj program a  změnila naši zemi k  lepšímu. Vážíme si podpory občanů, kterou pro toto úsilí máme. V tomto měsíci nás čekají volby do Evropského parlamentu. Vyzýváme sympatizanty a podporovatele ČSSD, aby k těmto volbám přišli a podpořili kandidátku ČSSD v čele s prof. Janem Kellerem. Podpora voličů v evropských volbách posílí mandát ČSSD ve vládě i v parlamentu a umožní nám i nadále důsledně prosazovat sociálně demokratický program.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

11:17 Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k jednání o důchodové reformě na Pražském hradě