Sobotka: Vyzýváme Bakalu, aby se přihlásil k odpovědnosti za krizi v OKD

20.09.2013 12:25

Stanovisko Politického grémia (PG) ČSSD k situaci OKD.

Sobotka: Vyzýváme Bakalu, aby se přihlásil k odpovědnosti za krizi v OKD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Vážná situace na dole Paskov je důsledkem dlouhodobého hospodářského vývoje České republiky a neřešených problémů Moravskoslezského kraje. ČSSD vyzývá pana Zdeňka Bakalu a další vlastníky OKD, kteří v minulých letech vykázali mnohamiliardové zisky, aby se plně přihlásili k odpovědnosti za současný kritický stav společnosti OKD a podíleli se na jeho řešení. Kromě samotného majitele podniku, se na řešení musí podílet také Rada hospodářské a sociální dohody, Odborový svaz pracovníků hornictví, zástupci regionu a obcí, sociální partneři i vláda České republiky.
Je nutné v co nejkratším čase poskytnout účinnou podporu 3000 zaměstnanců ohrožených plánovaným uzavřením dolu Paskov, včetně přípravy adekvátního sociálního programu na půdě OKD.

ČSSD vyzývá vládu, aby vytvořila dlouhodobý plán k řešení situace na dole Paskov jako součást programu pro podporu hospodářské a sociální restrukturalizace Moravskoslezského kraje a zároveň zřídila funkci vládního zmocněnce pro Moravskoslezský kraj s právem předkládat návrhy vládě ČR. V případě, že ČSSD získá potřebný silný mandát v nadcházejících volbách:

- personálně i finančně posílíme všechny instituce, které se zabývají aktivní politikou vytváření pracovních míst v Moravskoslezském kraji. Pro tento účel maximálně využijeme prostředků z Evropské unie.

- provedeme důkladný audit hospodaření společnosti OKD, kontrolu dodržování privatizačních smluv a závazků uzavřených se státem s tím, zda byly splněny všechny povinnosti, které mají vlastníci vůči českému státu.

- program hospodářské a sociální restrukturalizace Moravskoslezského kraje projednáme s Evropskou komisí, a pokud vznikne dohoda na postupném útlumu dolu Paskov, vyjednáme využití evropských prostředků pro tento region například z globalizačního fondu v příštím rozpočtovém období EU 2014-2020.

PG ČSSD:
- zřizuje pracovní skupinu k řešení situace v OKD a Moravskoslezském kraji vedenou předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou a složenou ze stínových ministrů Lubomíra Zaorálka, Michala Haška, Romana Sklenáka, Jana Mládka, Vladimíra Špidly, hejtmana Miroslava Nováka a primátorů Petr Kajnara, Tomáše Hanzela, Michala Pobuckého a Zdeňka Osmanczika.

- ukládá stínovým ministrům vstoupit v jednání se svými protějšky v současné vládě v demisi a usilovat o to, aby se v předvolebním a povolebním období práce na přípravě a realizaci plánu pomoci dolu Paskov nezastavily ani nezpomalily.
Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Dvojí metr na utajované informace

11:17 Mašek (ANO): Dvojí metr na utajované informace

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nakládání BIS s utajovanými informacemi