Šojdrová (KDU-ČSL): Etická výchova na školách zasluhuje podporu

01.11.2014 18:00

Ve čtvrtek 30. října se konalo slavnostní vyhlášení výsledků a předání ocenění soutěže Programu podpory etické výchovy pro rok 2014, kterou již počtrnácté organizoval Nadační fond Josefa Luxe v čele s předsedkyní správní rady Věrou Luxovou. Se zástupci úspěšných škol se v Praze setkala i europoslankyně Michaela Šojdrová a senátor Petr Šilar.

Šojdrová (KDU-ČSL): Etická výchova na školách zasluhuje podporu
Foto: Daniela Černá
Popisek: Michaela Šojdrová

„Těší mě, že se na etickou výchovu klade důraz na mnoha českých školách a že těchto škol přibývá. Jsou příkladem dobré praxe, ukazují pozitivní dopad nejen na zlepšení chování žáků, ale také na zlepšení výsledků vzdělávání,” uvedla Šojdrová, která je místopředsedkyní Výboru pro kulturu a vzdělání Evropského parlamentu.

„Etická výchova se v zemích Evropské unie běžně učí. Osobnostní i sociální výchova jsou předpokladem pro výchovu k občanství, na kterou se EU zaměřuje. Proto je třeba na tyto druhy výchovy ve vzdělávání více dbát. Vedou totiž mladé k odpovědnosti i respektu k druhým,” vysvětlila.

I to je důvod, proč se europoslankyně Šojdrová rozhodla finančně přispívat do Nadačního fondu Josefa Luxe, který etickou výchovu v České republice podporuje. „Věřím, že i ministerstvo školství, které ji umožnilo, se stane aktivnějším podporovatelem v této oblasti,” dodala.

Program podpory etické výchovy vyhlašuje Nadační fond Josefa Luxe každoročně od roku 2001. Letos na ocenění dosáhlo 12 přihlášených škol, mezi nimi i Církevní škola z Veselí nad Moravou, kde europoslankyně Šojdrová letos první školní den přivítala nastupující prvňáčky.

První místo kromě této školy získaly i Masarykova základní škola Zásada, Církevní základní škola Orbis-Pictus z Tábora a Základní a mateřská škola Povrly. Kromě diplomu obdržela každá škola i finanční podporu na etickou výchovu v řádu deseti až dvaceti tisíc korun.

Nadační fond projekty hodnotil například podle rozsahu a organizace výuky, dle počtu zapojených dětí (nejen v rámci školy, ale i mimoškolních aktivit zapojení žáků do organizace akcí jak v rámci školy, tak i aktivit mimo školu ve prospěch obce a jejich obyvatel) či provázanosti etiky s dalšími.

reklama

autor: kdu.cz

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): To kafe s Bidenem se stává čím dál dražší

19:02 Dostál (Stačilo!): To kafe s Bidenem se stává čím dál dražší

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v USA.