Šojdrová (KDU-ČSL): Začneme s menším počtem nejmenších a nejzranitelnějších

23.09.2018 13:52

Premiér Babiš nezablokoval iniciativu na přijetí dětských obětí války v Sýrii. Zodpovědnost přenesl na občanskou společnost.

Šojdrová (KDU-ČSL): Začneme s menším počtem nejmenších a nejzranitelnějších
Foto: Daniela Černá
Popisek: Michaela Šojdrová

Europoslankyně Michaela Šojdrová se v pátek 21. 9. sešla s premiérem Andrejem Babišem a s prvním místopředsedou vlády Janem Hamáčkem, aby jim předložila svůj návrh na poskytnutí mezinárodní ochrany (doplňkové ochrany) v České republice pro nezletilé bez doprovodu ze Sýrie, které jsou v řeckých uprchlických zařízeních. Šojdrová se postavila za výzvu iniciativy Češi pomáhají, která již více než rok volá po vstřícnějším přístupu české vlády k obětem války v Sýrii. Na schůzce za ně hovořil Jaroslav Mika. Svojí účastí na schůzce podpořili tuto iniciativu také senátoři, Václav Hampl, předseda Výboru pro záležitosti Evropské unie, a Zdeněk Papoušek, předseda Výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice. Za Organizaci pro pomoc uprchlíkům se zúčastnil Martin Rozumek a za syrskou komunitu česko-syrská lékařka Samira Sibai.

Michaela Šojdrová přišla na schůzku s požadavkem na vládu, aby přijala 50 dětí bez doprovodu z řeckých uprchlických táborů. Mělo by jít o bilaterální dohodu mezi ČR a Řeckem, podobně jako je tato pomoc organizovaná Velkou Británií. Návrh, jak by tato pomoc dětským obětem války v Sýrii mohla vypadat, předala ve formě písemného podkladu.

„Pan premiér se seznámil s naším návrhem a sdělil nám, že s vládní iniciativou nepočítá. Požádal nás o seznam konkrétních nedoprovázených dětí z této oblasti. Premiér i ministr vnitra přislíbili součinnost státní správy, která je pro realizaci této iniciativy nutná. Dohodli jsme se, že jakmile budeme mít první skupinu dětí, znovu se sejdeme, “ uvedla po setkání Šojdrová.

Návrh Šojdrové vychází z britské zkušenosti. Velká Británie přijala během posledních dvou let 350 dětí z Řecka a z francouzského Calais, na základě zákona do konce roku 2017. Tento program pomoci přednostně dětským obětem války se osvědčil, následují ho Irové a Francouzi, Britové v něm pokračují i v letošním roce.

„Premiér Babiš iniciativu nechává na nás, ale potvrdil, že ministerstvo vnitra poskytne součinnost. Naším úkolem je teď najít nezletilé děti bez doprovodu rodičů v uprchlických zařízeních v Řecku a zároveň najít vhodné české rodiny, případně zařízení, která by o ně pečovala. Začneme nejdříve s menším počtem, nejmenších a nejzranitelnějších dětí, třeba 5–10, ” objasňuje výsledky schůzky Šojdrová.

Neformální platforma, zástupci politiků, občanské společnosti a odborníků, začne příští týden pracovat na tom, aby v České republice našly bezpečné útočiště syrské děti, které jsou v současné době v uprchlických zařízeních v Řecku. Podle posledních zpráv se situace v zadržovacích registračních centrech na ostrovech (hotspotech, např. středisko Moria na ostrově Lesbos) stává kritickou kvůli přelidnění. Zde jsou děti velmi ohroženy. Situace má tendenci se pořád zhoršovat, proto nelze pomoc odkládat na politicky vhodnější dobu. Podle posledních údajů řeckého National Center for Social Solidarity je v Řecku – na pevnině i přilehlých ostrovech – 3 510 nedoprovázených dětí (stav k 15/7/2018) – tzv. nezletilých migrantů bez doprovodu, 2 485 z nich čeká na bezpečné umístění, kterých je momentálně k dispozici 1 191. Zbytek zůstává v táborech. 14,23 % z nich jsou děti ze Sýrie.

„Pokud iniciativu nepřevezme vláda, je na občanské společnosti, aby pomohla. Česká vláda možná časem pochopí společenskou i politickou důležitost tohoto projevu solidarity. Pozitivním výsledkem schůzky je příslib součinnosti. Proto se zdržím dalších komentářů, protože v sázce je hodně. Naším cílem je jednat ve prospěch dětí, lidskosti a dobrého obrazu České republiky,“ shrnuje výsledky schůzky Michaela Šojdrová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…