Somr (ODA): Kuřácká, nebo nekuřácká?

30.05.2018 15:27

Zhruba rok po začátku platnosti podporuje zákaz kouření v restauracích 71 procent Čechů. Proti je zbytek, rozhodně ho odmítá 12 procent lidí.

Somr (ODA): Kuřácká, nebo nekuřácká?
Foto: ODA
Popisek: Zdeněk Somr, místopředseda ODA

Zjistil to květnový průzkum Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy, který udělala ve spolupráci s agenturou Ipsos. Odpovídalo v něm 1080 lidí.

Poslanci se vrátili k debatě o zmírnění protikuřáckého zákona, jenž by uvolnil zejména úplný zákaz kouření v restauracích. Sněmovna v úterý poslanecký návrh na zmírnění protikuřáckého zákona zamítla už v úvodním kole. Je symbolické, že k zamítnutí tohoto návrhu došlo právě nyní. Poslední květnový den si totiž připomeneme Světový den bez tabáku.

Zahajovat debatu o zmírnění protikuřáckého zákona ve chvíli, kdy je zjevné, že se s ním společnost vyrovnala, asi nebylo šťastné. Kouření škodí zdraví. To je prokázaný fakt. Neobtěžovat kouřením okolo sedící lidi v restauraci je dnes něco, s čím se vyrovnala většina kuřáků.

Zamítnutá poslanecká předloha by přinesla možnost zřizování kuřáren v restauracích, divadlech, kinech a dalších kulturních zařízeních a na sportovištích včetně hal. Provozovatelé menších hospod, v nichž se nepodává jídlo, by se mohli rozhodnout, zda bude podnik kuřácký, nebo nekuřácký.

Pokud by tyto prostory v barech a kavárnách byly stavebně důkladně odděleny a pokud by se v nich zákazníci obsluhovali sami, byli bychom pro takové zmírnění. Pokud průzkum veřejného mínění skutečně vystihuje realitu, možná se blíží doba, kdy by v případě uvolnění zákona došlo k samovolné regulaci a restaurace by byly přirozeně rozdělené na kuřácké a nekuřácké. Každá by si svého hosta našla.

Přijde doba, kdy se ale k tomuto zákonu budeme muset vrátit. Společenská diskuze stále probíhá. A nejde jen o kouření a zdraví. Jde o svobodu. Jak o tu občanskou, tak o tu podnikatelskou.

Zdeněk Somr

Místopředseda ODA

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

4:31 Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

Česká republika směřuje do války. Žene jí tam svými projevy a svými činy prezident Petr Pavel, premi…